Pentru că în ultimul an Chocoflanul a fost una dintre cele mai iubite rețete de către voi, am considerat că este momentul oportun să vin cu o altă rețetă către toți cei care iubesc crema de zahăr ars.
Și cum provocarea acestei luni din partea celor de la www.vegis.ro a fost să fac scorțișoara vedeta unui desert de sezon, nici că puteam alege mai bine momentul pentru această rețetă! Și ce alt desert poate fi mai potrivit decât nimeni altul, vărul renumitului Chocoflan, tortul de mere și cremă de zahăr ars!
Scorțișoara, vanilia și caramelul joacă împreună într-un trio ispititor, pe care îți garantez că trebuie să îl încerci, așa că vă las rețeta mai jos!
Rețetă
Ingrediente cremă de zahăr ars:
500ml lapte minim 3,5% grăsime
4 ouă medii
120g zahăr
1/2 păstaie vanilie (semințele)
100g zahăr - pentru caramel
Ingrediente strat de mere:
350g mere tocate cubulețe (cântărite tocate și curățate)
2 linguri zahăr brun
1 linguriță scorțișoară
Ingrediente blat vanilie:
175g făină
2 ouă medii
120ml sana/lapte bătut
75ml ulei
100g zahăr
1 linguriță extract vanilie
1 praf de sare
1,5 lingurițe praf de copt
Notă:
* am folosit o tavă rotundă de chec cu diametru de aprox. 24cm.
* puteți face prăjitura și sub formă de tort, folosind orice vas rotund aveți la îndemână de aprox. 24-26cm diametru (nu cu pereții detașabili, fiindcă va curge lichidul). În acest caz recomand să măriți cantitatea de cremă de zahăr ars cu încă jumătate din rețeta de mai sus.
Pași de lucru:
(1) Pregătim merele, le curățăm și le tocăm cubulețe. Le amestecăm cu zahărul brun și scorțișoara, și ne apucăm de celelalte părți ale tortului.
(2) Pregătim prima dată compoziția pentru crema de zahăr ars. Punem într-un vas ouăle, zahărul și semințele de la păstaia de vanilie și le batem ușor cu telul câteva minute, cât zahărul să se incorporeze sau 2-3 minute cu mixerul la viteză medie. Turnăm peste laptele rece și amestecăm compoziția cât să devină omogenă.
(3) Separat topim zahărul pentru caramel. Punem zahărul într-un vas mic rezistent la foc și îl topic la foc mic până acesta capătă o culoare aurie și s-a topit complet. Ocazional amestecăm ușor astfel încât să nu se ardă.
Turnăm zahărul topit în forma de chec și tapetăm cu grijă atât baza, cât și pereții. Lăsăm să se răcească puțin și apoi punem merele îmbrăcate în scorțișoară. Peste mere turnăm compoziția de lapte și ouă.
Notă:
* Dacă folosim o formă rotundă normală (adică nu cea de chec rotund) putem topi zahărul direct în vasul respectiv.
(4) Preîncălzim cuptorul la 180C. Forma de chec / vasul cu compoziția pentru crema de zahăr ars se pune într-o altă tavă cu pereții înalți în care se pune apă până la jumătate. Dăm tava la cuptor pentru 30 minute.
După primele 15 minute mai adăugăm 100ml apă în tavă. Adăugând apă rece, împiedicăm apa din tavă să fiarbă în clocote, și vom obține astfel o cremă de zahăr ars fină și omogenă, fără găuri sau cu textura similară unui burete.
(5) Pregătim aluatul pentru blatul de vanilie.
Într-un bol încăpător batem cu ajutorul unui mixer ouăle, împreună cu zahărul și extractul de vanilie. Acest mix se amestecă până ouăle încep să prindă volum și să capete o culoare albicioasă.
Adăugăm peste uleiul și laptele bătut și le amestecăm strict pentru omogenizare. Din acest pas folosesc telul, pentru a nu suprabate aluatul și pentru a păstra cât mai mult aer în el.
La final adăugăm peste ingredientele uscate, care au fost amestecate înainte separat, și anume făina, praful de copt și sarea. Este important să le amestecăm înainte pentru ca agentul de creștere să fie distribuit uniform în aluat. Tot cu ajutorul telului amestecăm până făina se încorporează în aluat și obținem un mix omogen și consistent.
(6) După cele 30 minute, scoatem cu grijă forma de chec din tava de apă (care rămâne în cuptor) și ungem ușor pereții tăvii (cu un spray cu ulei sau cu o pensulă cu ulei sau unt topit, ce vă este mai ușor).
Turnăm cu grijă aluatul de vanilie pe toată suprafața cremei de zahăr ars cu mere și îl nivelăm ușor. Nu apăsați, încercați să lucrați cât mai delicat pentru a nu distruge crema de zahăr ars care nu este gătită complet în acest moment. Din acest motiv recomand să puneți aluatul ușor cu spatula din loc în loc până acoperiți toata suprafața.
Notă:
* Dacă după ce scoateți crema de zahăr ars din cuptor (după cele 30 minute) observați ca aceasta nu s-a închegat și nu permite adăugarea aluatului, mai lăsați încă 10-15minute la cuptor și verificați apoi dacă puteți pune aluatul pentru blat.
* În funcție de cuptor (putere, dacă este pe gaz sau electric) este posibil ca, crema de zahăr ars să aibă nevoie de puțin mai mult timp la cuptor înainte de adăugarea aluatului.
Turnăm înca 100 ml apă rece în tavă și punem forma de chec la loc. Mai dăm la cuptor pentru încă 30 minute. Verificăm blatul cu scobitoarea și ne asigurăm că este copt. Dacă scobitoarea iese murdară de aluat, mai lăsăm 5-10 minute la cuptor.
(7) După ce prăjitura s-a copt o lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei. O acoperim apoi cu folie și o dăm la frigider minim 2-3 ore sau ideal peste noapte (like who can wait that much?!).
O scoatem de la frigider și cu o spatulă subțire de silicon ne asigurăm ca nu s-a lipit de margini. Punem un platou peste tavă și cu o mișcare rapidă o răsturnăm. Scuturați ușor forma de chec dacă simțiți că se lasă greu și nu s-a desprins ușor.
Se servește rece, în porție dublă obligatoriu!
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comentários