O tartă super simplu de făcut și super delicioasă, mai ales dacă vă plac deserturile cu multă cremă!
Rețetă
*pt o tartă de 25cm diametru
*se poate folosi și o tavă de tartă basic de 28cm, doar că nu va ieși la fel de înaltă.
Ingrediente aluat fraged:
200g făină
130g unt min 80% grăsime
30g zahăr
2 linguri apă rece
Ingrediente cremă vanilie:
150g mascarpone
300ml lapte gras 3,8%
3 gălbenușuri
100g zahăr alb
15g amidon de porumb
15g făină 000
30g unt gras minim 80% grăsime
1/2 păstaie vanilie
Ingrediente cremă mascarpone:
100g mascarpone
150ml smântână pentru frișcă
50g zahăr pudră
1 linguriță esență vanilie
Adițional:
2 banane mari
pentru topping: ciocolată neagra, chipsuri de cocos, sos de caramel, etc - după preferințe
Pași de lucru:
(1) Punem toate ingredientele pentru aluatul fraged într-un robot de bucătărie și mixăm până obținem un aluat nisipos care tinde să se adune într-o bilă. Punem aluatul la frigider într-o folie de plastic pentru cel puțin 30 minute.
(2) Scoatem aluatul din frigider și îl întindem rotund pentru o tavă de 25cm diametru. Punem aluatul în forma de tartă și îl dam la frigider pentru încă 30 minute.
Înțepăm aluatul cu o furculiță și dăm tava la cuptor pentru 20-25 minute la 190C sau până se rumenește frumos!
Notă:
* în timpul întinderii, aluatul se înmoaie motiv pentru care are nevoie să îl dăm la frigider. Astfel se va întări și nu va colapsa în timpul coacerii. La fel de bine ne ajută să folosim și o greutate - hârtie de copt peste care punem fasole, astfel încât aluatul să îți păstreze și mai bine forma, însă nu este obligatoriu.
(3) Cât aluatul stă la cuptor, pregătim crema de vanilie.
Zahărul se amestecă cu amidonul, făina și semințele de vanilie într-un vas antiaderent .Se adaugă apoi gălbenușurile împreună cu puțin lapte (50-100ml) și se omogenizează bine. Se adaugă restul din cantitatea de lapte și se pune pe foc mediu.
Se amestecă constant astfel încât să nu se lipească și să nu facă cocoloașe, până când se îngroașă de consistența unei budinci. Se ia de pe foc și se adaugă untul și se amestecă până se topește și se încorporează în cremă uniform.
Punem crema de vanilie fierbinte într-un bol curat și acoperim cu folie de plastic direct peste cremă astfel încât să nu facă crustă.
Lăsăm crema să se răcească complet la temperatura camerei. Nu trebuie să fie deloc călduță, ci rece, înainte de a încorpora mascarponele.
(4) Când crema de vanilie s-a răcit - durează câteva ore - scoatem și mascarponele de la frigider și îl lăsăm 15 minute la temperatura camerei.
Crema de vanilie o mutăm într-un bol încăpător sau în vasul de la robotul de bucătărie și cu paleta la viteză mică batem ușor crema pentru a deveni fină și omogenă (tinde să se întărească ca o budincă cât se răcește).
Adăugăm apoi mascarponele câte 1 lingură o dată și lăsăm să se încorporeze bine până adăugăm următoarea lingură. Procedăm așa pentru a se încorpora bine și a nu face cocoloașe (care pot fi ulterior salvate daca trecem crema printr-o sită, dar vrem să evităm un pas în plus).
Notă:
* aveți grijă să nu adăugați și zerul care este la fundul cutiei de masrcapone.
(5) Pregătim frostingul pentru decorare în momentul în care tarta este gata de asamblat. Smântâna pentru frișcă, rece de la frigider, se bate spumă împreună cu mascarponele, vanilie și zahărul pudră până obținem o cremă consistentă. Aveți grijă să nu bateți excesiv fiindcă se poate tăia și avea un aspect ușor brânzit.
(6) Tăiem bananele felii (nu foarte subțiri, cam la 0.5cm) și asamblăm tarta: punem bananele, crema de vanilie și la final crema de mascarpone și frișcă.
Decorăm cu sos de caramel, ciocolata, chipsuri de cocos, fulgi de ciocolată, alune, sau ce preferați!
Dăm la frigider 2-3 ore înainte de a tăia tarta.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Commentaires