Întotdeauna am preferat cupcakes-urile în locul brioșelor, pentru că o lungă perioadă am trăit cu falsa impresie că brioșele sunt fade și lipsite de personalitate, iar frostingul este cel care le dă gust, umiditate și textură fină. Până în momentul în care am descoperit aceste brioșe extraordinar de pufoase și aromate, bogate în afine care dau brioșelor acea pată de culoare și acea notă acrișoară ce le completează perfect.
Secretul care stă la baza acestor brioșe o face aluatul, care este similar cu cel de la ”butter cake”, un pandișpan bogat în unt, pufos și moale, care este una dintre prăjiturile chintesențiale din cofetăria americană.
Rețetă
Ingrediente pentru 12-14 bucăți:
200g unt
4 ouă medii
180g zahăr
60g iaurt grecesc
210g făină 000
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat
1 linguriță vanilie
1 praf de sare
150g afine
Pași de lucru:
(1) Untul se scoate la temperatura camerei cu cel puțin 30 minute înainte pentru a deveni moale. Într-un bol încăpător sau într-un mixer vertical, adăugați untul și zahărul și mixați la putere medie spre mare, până obțineți o compoziție cremoasă (4-5 minute).
(2) Se adaugă ouăle pe rând, omgenizând bine pe fiecare din ele, înainte de adăugarea celuilalt. După încorporarea acestora, se adaugă vanilia și sarea.
(3) Într-un bol separat se cerne făina și se amestecă cu praful de copt. Turnăm mixul de făină peste compoziția lichidă, și cu ajutorul unui tel sau cu mixerul la viteză mică, o încorporăm bine. La final adăugăm în aluat și iaurtul.
(4) Preîncălzim cuptorul la 170C și pregătim o tavă de brioșe în care punem hârtie de copt.
(5) Punem afinele în aluat și le încorporăm ușor cu ajutorul unei spatule, astfel încât să nu zdrobim fructele. Umplem formele de brioșe cu aluat și dăm tava la cuptor pentru 25-27 minute.
Notă:
- Dacă folosiți afine congelate, acestea se adaugă direct din congelator, astfel încât să nu apuce să se dezghețe și să își lase mult lichid. Afinele congelate se amesteca cu 1-2 lingurițe de făină și se adugă similar în aluat.
- Se pot folosi și alte fructe de pădure, însă recomand să fie adăugate la final, după ce s-a pus aluatul simplu de brioșă în tavă și apăsate ușor în aluat.
- Formele de brioșe nu se vor umple complet. Se vor lăsa măcar 0,5 cm până la marginea formei, lăsând brioșelor spațiu să crească fără să curgă din formă, acestea umflându-se destul de mult.
După ce s-au copt, brioșele se scot pe un grătar metalic și se lasă la răcit. Se pot păstra 2 zile la temperatura camerei, într-un vas acoperit, sau 4 zile la frigider.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comments