Nu este nimic mai plăcut pe această vreme răcoroasă de toamnă decât să pornești cuptorul în bucătărie și să bagi o tavă plină de bunătăți la copt. Și o dată cu venirea sezonului rece este și timpul să ne apucăm de plăcinte, deserturi tradiționale sau specifice anotimpului în care ne aflăm.
Aceste cornuri pufoase și pline de gem sunt acea doză de comfort food de care ai nevoie într-o zi monotonă și ploioasă. Miroase a copilărie și a toamnă în toată bucătăria, iar atât atmosfera, cât și desertul proaspăt scos din cuptor vor face cu siguranță toți membrii familiei fericiți.
Rețetă (10-12 cornuri)
Ingrediente aluat:
180ml lapte călduț
2 ouă
50g zahăr
400g făină 000
60g unt topit
2 lingurițe drojdie uscată
1 praf de sare
Ingrediente umplutură:
250-300g gem de prune
1 linguriță esență de rom
Notă: Opțional în umplutură se pot adăuga nuci mărunțite.
Pași de lucru:
(1) Se amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia și se lasă 10 minute. Se adaugă peste untul topit, saera și ouăle la temperatura camerei și se omogenizează. Se incorporează făina și se frământă până se obține un aluat elastic (4-5 min la robot la viteză medie sau aproximativ 10 minute manual).
Aluatul se acoperă cu o folie de plastic astfel încât să nu se usuce și se lasă la dospit la temperatura camerei aproximativ 2h sau până când se dublează în volum.
(2) După ce aluatul s-a dospit, acesta se frământă ușor 1 minut și se răstoarnă pe blatul de lucru înfăinat. Se acoperă cu un șervet de bucătarie/ pânză și se lasă 10 minute să se odihnească, timp în care glutenul se relaxează și ne va permite să întindem cu ușurință aluatul
(3) Aluatul se întinde în formă rotundă de aproximativ 40cm diamtru și se taie în 12 triunghiuri, similar ca pe o pizza. Fiecare triunghi se ia separat, se mai întinde puțin cu ajutorul unui sucitor de mână (aluatul va tinde să se strângă după ce îl tăiem din forma rotundă) și punem 1-2 lingurițe de gem amestecat cu esența de rom (și opțional cu nuci), lăsând marginile triunghiului de aluat libere de jur împrejur cam aproximativ 1 cm.
Rulăm aluatul de la baza triunghiului spre vârf, creând forma specifică de corn.
Repetăm procedeul pentru fiecare triunghi de aluat și punem cornurile astfel formate pe o tavă cu hârtie de copt, încercând să lăsăm suficient spațiu între ele, astfel încât să nu se lipească când vor crește în cuptor. Acoperim cornurile cu un șervet de bumbac și le mai lăsăm 30 minute la dospit la temperatura camerei.
Notă: Încercați să puneți cornul pe tavă cu vârful triunghiului de aluat sub corn, astfel încât în timpul coacerii cornul să nu se desfacă (vezi poza mai jos).
(4) Preîncălzim cuptorul la 180 C. Ungem cornurile cu ou (sau doar cu gălbenuș de ou, dacă vrem o culoare și mai rumenă) și le dăm la cuptor pentru aproximativ 30 minute, până obținem o culoarea frumoasă aurie.
Se păstrează pufoase până la 2 zile, ținute într-un vas acoperit la temperatura camerei, însă mă îndoiesc că vor rezista atât de mult, de obicei fiind devorate încă din prima zi.
Happy Baking!
Cu drag,
G.
Comments