Rețetă
Ingrediente pentru 12 bucăți:
200g unt
4 ouă medii
180g zahăr
60g iaurt grecesc
210g făină 000
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat
1 linguriță vanilie
1 praf de sare
150g afine
Ingrediente cremă de lămâie:
200 lapte
50ml suc lămâie
coaja de la 1/2 lămâie netratată rasă fin
2 gălbenușuri
20 amidon
75 zahăr
30g unt
1 linguriță extract vanilie
1/4 linguriță sare
1/4 linguriță turmeric pt culoare
Ingrediente jeleu afine:
100g afine
40ml apă
10g amidon
40g zahăr
Ingrediente frosting:
300g cremă de brânză
200ml smântână pentru frișcă
150g mascarpone
100g zahăr pudră
1 linguriță vanilie măcinată sau 1 păstaie
Pași de lucru:
(1) Untul se scoate la temperatura camerei cu cel puțin 30 minute înainte pentru a deveni moale. Într-un bol încăpător sau într-un mixer vertical, adăugați untul și zahărul și mixați la putere medie spre mare, până obțineți o compoziție cremoasă (4-5 minute).
(2) Se adaugă ouăle pe rând, omgenizând bine pe fiecare din ele, înainte de adăugarea celuilalt. După încorporarea acestora, se adaugă vanilia și sarea.
(3) Într-un bol separat se cerne făina și se amestecă cu praful de copt. Turnăm mixul de făină peste compoziția lichidă, și cu ajutorul unui tel sau cu mixerul la viteză mică, o încorporăm bine. La final adăugăm în aluat și iaurtul.
(4) Preîncălzim cuptorul la 170C și pregătim o tavă de brioșe în care punem hârtie de copt.
(5) Punem afinele în aluat și le încorporăm ușor cu ajutorul unei spatule, astfel încât să nu zdrobim fructele. Umplem formele de brioșe cu aluat și dăm tava la cuptor pentru 25-27 minute.
Notă:
- Dacă folosiți afine congelate, acestea se adaugă direct din congelator, astfel încât să nu apuce să se dezghețe și să își lase mult lichid. Afinele congelate se amesteca cu 1-2 lingurițe de făină și se adugă similar în aluat.
- Se pot folosi și alte fructe de pădure, însă recomand să fie adăugate la final, după ce s-a pus aluatul simplu de brioșă în tavă și apăsate ușor în aluat.
- Formele de brioșe nu se vor umple complet. Se vor lăsa măcar 0,5 cm până la marginea formei, lăsând brioșelor spațiu să crească fără să curgă din formă, acestea umflându-se destul de mult.
După ce s-au copt, brioșele se scot pe un grătar metalic și se lasă la răcit.
(6) Cât timp se răcesc brioșele pregătim crema de lâmâie. Omogenizăm amidonul cu zahărul într-un vas antiaderent, adăugăm peste gălbenușurile, coaja și sucul de lămâie și omogenizăm din nou bine cu telul/ spatula. Adăugăm laptele și punem toata compoziția pe foc mediu amestecând constant până ajunge la consistența unei budinci. În acest moment oprim focul și adăugăm untul și extractul de lămâie.
Transferam crema într-un bol curat și acoperim cu folie de plastic direct peste cremă, astfel încât să nu facă crustă deasupra. Lăsăm crema la răcit complet.
(7) Pregătim jeleul de afine. Punem toate ingredientele într-un vas rezistent la foc mediu și amestecăm continuu pănă ajunge la consistența unui gem. Trecem printr-o sită astfel încât să obținem un jeleu super fin. Lăsăm la răcit complet.
(8) Pregătim frostingul. Într-un bol încăpător punem toate ingredientele și cu ajutorul unui mixer amestecăm inițial la putere mică (până se omogenizează ingredientele astfel încât să nu stropim) și apoi la viteză mare până obținem o cremă consistentă și destul de fermă, dar avem grijă să nu o suprabatem, altfel nu va mai avea textură aceea fină și omogenă la decorare.
(9) Asamblăm cupcakes-urile noastre:
Cu ajutorul unui dui de ornat (care să fie metalic, decupăm spațiul pentru crema de vanilie în mijlocul fiecărei brioșe. Dacă nu avem dui potrivit pentru asta, folosim vârful unui cuțit.
Îndepărtăm folia de pe cremă și cu ajutorul unui tel amestecăm crema bine. Aceasta tinde să devină ca o budincă și să ia forma bolului, așa că trebuie din nou omogenizată.
Punem crema într-un poș și cu ajutorul lui umplem fiecare brioșă. Dacă nu avem poș folosim o linguriță.
Punem crema pentru decor într-un poș cu dui la alegere și ornăm cupcakes-urile după preferințe.
Cu o linguriță tinuță în apă călduță formăm o gaură în crema ornată anterior.
Punem jeleul de afine intr-un poș (o pungă netăiată la vârf). Tăiem puțin vârful poșului astfel încât gaura sa fie cât mai mică.
Servim imediat sau dăm la rece și păstrăm într-un vas acoperit până la 3 zile.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comments