Mai ales când sunt gata cârnații de casă pregătiți în perioada Crăciunului, o dată cu tăierea porcului, este obligatoriu vremea pentru o fasole bătută. Evident, alături de o pâine caldă, cu coajă crocantă și murăturile preferate, fasolea bătută este fără doar și poate una dintre felurile mele preferate de mâncare tradițională încă din copilărie.
Rețetă
Ingrediente:
500g fasole albă cu bob mare
3-4 cepe medii
50ml ulei
1 borcan de bulion (aproximativ 250-300g)
1 linguriță cimbru uscat
1,5-2 lingurițe sare
1/2 linguriță piper negru măcinat
Pași de lucru
(1) Fasolea o fierbem de 3 ori înainte de a o pune la fiert definitiv. Altfel spus o fierbem 2-3 minute după ce dă în clocot, schimbând apa de fiecare dată. O punem la fiert în a 4a apă curată (aproximativ 2l -2,5l apă) și o fierbem cel puțin 1,5 ore până bobul de fasole e fiert bine (se sfărâmă ușor dacă îl strivim între 2 degete).
(2) Când fasolea s-a fiert, oprim focul și o scoatem într-un bol pentru a o blendui. Nu mutăm în schimb cu toată cantitatea de apă, începem cu 1/3 din apă și blenduind, adăugând treptat mai multă apă dacă este nevoie. La final trebuie să aibă consistența unui lapte bătut sau a unei supe creme mai groasă, să fie consistentă, deloc vâscoasă, dar nici prea lichidă.
(3) Ceapa o tocăm fin și o călim într-o oală încăpătoare (va urma să adăugăm îi fasolea peste) pentru 3-4 minute, până devine translucidă. Aăugăm bulionul și mai lăsăm 5 minute la foc mediu amestecând constant.
(4) Adăugăm fasolea, cimbrul, sarea și piperul, amestecăm pentru a omogeniza mixul de ceapa și roșii cu fasolea. Mai lăsăm la foc mic aproximativ 10-15 minute, amestecând constant să nu se lipească. Dacă vi se pare prea consistentă, mai puteți adăuga din apa în care a fiert fasolea.
Servin caldă cu murături, ceapă roșie, cârnați de porc sau carne la garniță, și bineînțeles cu pâine caldă proaspăt scoasă din cuptor.
Happy cooking!
Cu drag,
G.
Comments