top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Inghetata de ciocolata

Am foarte puține tipuri de înghețată pe care le consum, dar în principiu îmi place înghețata artizanală, super cremoasă și aerată, care îți dă senzația că muști dintr-o cremă rece și fină.


M-am limitat la ieșirile din weekend și diversele buticuri locale care vând înghețată proaspăt produsă direct de către ei, însă am zis că este momentul oportun să vin și cu o rețetă de înghețată home-made. Iar cum ciocolata este ingredientul pe care îl iubim aproape toți dintre noi, am mers la sigur cu ideea de înghețată cu ciocolată aromată. Am profitat și de noul meu blender super puternic Vita Power Seria 4 de la Bosch, care m-a ajutat să obțin o înghețată fină și cremoasă, peste așteptările mele.


Vă las rețeta mai jos și abia aștept să vă bucurați de ea în aceste zile caniculare!



Rețetă

*4 înghețate mari la cornet

*6-8 înghețate pe băț - în funcție de dimensiunea formelor


Ingrediente:

  • 200ml smântână pentru frișcă din lapte - minim 30% grăsime

  • 100g ciocolată belgiană neagră - 54% cacao

  • 50g zahăr alb

  • 40g cacao neagră

  • 150ml lapte gras (minim 3,5 % grăsime)

  • 1 linguriță extract vanilie

Notă:

* Avem nevoie de un blender puternic - am folosit Vita Power 4 de la Bosch, o formă de gheață din silicon sau forme de înghețată pe băț

* Am folosit Ciocolată Neagră Callebaut 54,5% cacao și smântână 30% Olympus

* Recomand o ciocolată calitativă, fiind ingredientul cheie, care dă tot gustul preparatului nostru.




Pași de lucru:


(1) Într-un blender puternic punem ciocolata ruptă bucățele mici, în cazul în care nu o avem deja sub formă de dropsuri, împreună cu zahărul alb.


Turnăm peste smântâna lichidă încălzită până la primul clocot și așteptăm 1 minut cât să înceapă ciocolata să se înmoaie. Pornim blenderul pe viteză mică spre medie și amtestecăm cât să obținem un mix omogen, iar ciocolata și zahărul să se topească în amestec.


Lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.



(2) După ce mixul de ciocolată, zahăr și smântână s-a răcit complet pornim blenderul pe viteză medie pentru 1-2 minute, astfel încât să aerăm compozitia.


Adăugăm apoi pudra de cacao, vanilia și laptele și mai blenduim 2 minute la viteză medie, cât sa omogenizăm totul foarte bine și să nu rămână cocoloașe de cacao.


(3) Înghețata putem să o pregătim acum în 2 feluri:

  1. varianta clasică în care punem mixul de înghețată obținut în forme speciale cu băț și le dăm la congelator 3-4 ore pentru a se întări, apoi le scoatem și servim direct înghețata.

  2. ducem înghețata la next level și o aerăm pentru a obține o înghețată cremoasă, similară celei artizanale, care poate fi servită la cornet. Pentru acest pas punem compoziția lichidă de înghețată in forme de gheață (recomand unele de silicon fiindcă se scote mai ușor înghețata din ele) și o dăm la congelator pentru 2-3 ore sau până se întărește complet.



(4) După ce înghețata noastră s-a întărit, o scoatem din formele de gheață și mutăm aceste cuburi de înghețată înapoi în blender.


Pornim blenderul la viteză mică. Recomand să faceți asta cu un blender puternic și eventual să folosiți funcția de măcinare gheață în acest prim pas. În momentul în care cuburile de înghețată încep să se uniformizeze într-o compoziție omogenă.


Din acest moment mai blenduim înghețata în 2-3 serii. După fiecare blenduire recomand să treceti cu spatula prin înghețată pentru a o desprinde de marginile recipientului de blender. O ținem la blender la viteză medie cam 1 minut pe fiecare serie sau până înghețata nu mai este prinsă de lamele blenderului. O să observați că in momentul în care aerăm înghețată și se ridică pe marginile vasului, aceasta nu mai este prinsa de lame și acestea merg în gol.



Mutăm înghețata intr-o caserolă și o mai dăm 1h, maxim 1h jumătate la frigider, cât înghețată să se întărească și să ne permită să luam o cupă frumoasă cu lingura de înghețată, dar in același timp să rămână cremoasă și aerată.


Servim înghețata în cornete ca atare.

Notă:

* Putem să ținem înghețata și mai mult la congelator însă recomand să o scoateți cu cel puțin 15 minute înainte sau chiar mai mult, astfel încât să se înmoaie puțin și să ne permită să formăm cu lingur o cupă pentru cornet.



Happy baking!


Cu drag,

G.








2.303 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page