top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Mille Feuille sau “Prăjitura o mie de straturi”

Actualizată în: 7 feb. 2022

Întâlnită și sub denumirea “Prăjitura Napoleon” este un desert format din câteva straturi de aluat de foietaj între care se pot pune diferite combinații de creme și fructe, tradiționala Prăjitură Napoleon conținând cramă de vanilie între foi și fiind glazurată la exterior cu cremă de unt.


Did you know?

* Mille feuille (fr.) - în traducere înseamnă 1000 de foi și practic descrie numărul de straturi ale unor părți ale desertului. Nu este nici pe departe o exagerare, fiindcă dacă numărăm toate straturile aluatului de foietaj, unele versiuni ale desertului din ziua de azi pot avea peste 2000 de straturi.

* Prima rețetă datată a desertului este din 1651.




Rețetă

* pentru 10 bucăți


Ingrediente:

  • 600g aluat foietaj (2 foi - eu am folosit de 275g bucata)

  • 250g mascarpone

  • 500ml lapte gras 3,8%

  • 5 gălbenușuri

  • 140g zahăr alb

  • 30g amidon de porumb

  • 30g făină

  • 80g unt gras minim 80% grăsime

  • 1 păstaie vanilie

  • zmeură proaspătă - aprox 250-300g



Pași de lucru:


(1) Pregătim crema de vanilie, care va trebui să se răcească complet.

  1. Zahărul se amestecă cu amidonul, făina și semințele de vanilie într-un vas antiaderent . Se adaugă apoi gălbenușurile împreună cu puțin lapte (50-100ml) și se omogenizează bine. Se adaugă restul din cantitatea de lapte și se pune pe foc mediu.

  2. Se amestecă constant astfel încât să nu se lipească și să nu facă cocoloașe, până când se îngroașă de consistența unei budinci. Se ia de pe foc și se adaugă untul și se amestecă până se topește și se încorporează în cremă uniform.

  3. Punem crema de vanilie fierbinte într-un bol curat și acoperim cu folie de plastic direct peste cremă astfel încât să nu facă crustă.

Lăsăm crema să se răcească complet la temperatura camerei. Nu trebuie să fie deloc călduță, ci rece.



(2) Aluatul de foietaj (fiecare bucată pe rând din cele 2 din ingrediente) îl întindem pe o hârtie de copt pe dimensiunea tăvii de la cuptor (aproximativ 35x25 cm). Peste aluat punem o a doua hârtie de copt și punem cealaltă tavă de la cuptor peste, astfel încât să țină aluatul plat și să nu îi permită umflarea în timpul coacerii. Dam aluatul la cuptorîl preîncălzit la 200C pentru 20-25min.


Notă:

* aveți grijă în funcție de cuptor, se poate arde foarte ușor. Foaia trebuie să fie rumenă, însă să nu aibă miros/gust de ars.

* puteți pune o greutate pe tava de deasupra - de ex un vas de yena, pentru a vă asigura că nu foaia nu va ridica tava în timpul coacerii.


După coacere scoatem aluatul să se răcească pe un grătar și apoi îl tăiem în 3 fâșii pe orizontală. Vom obține 3 fâșii de aproximativ 12x25cm. Fiecare fâșie o vom tăia în 5 bucăți, obținând astfel 15 mini blaturi din care vor rezulta 5 porții. În total din ambele aluaturi vom obține astfel 10 bucăți.



(3) Când crema de vanilie s-a răcit - durează câteva ore - scoatem și mascarponele de la frigider și îl lăsăm 15 minute la temperatura camerei.


Crema de vanilie o mutăm într-un bol încăpător sau în vasul de la robotul de bucătărie și cu paleta la viteză mică batem ușor crema pentru a deveni fină și omogenă (tinde să se întărească ca o budincă cât se răcește).


Adăugăm apoi mascarponele câte 1 lingură o dată și lăsăm să se încorporeze bine până adăugăm următoarea lingură. Procedăm așa pentru a se încorpora bine și a nu face cocoloașe (care pot fi ulterior salvate daca trecem crema printr-o sită, dar vrem să evităm un pas în plus).


Notă:

* aveți grijă să nu adăugați și zerul care este la fundul cutiei de masrcapone.


(4) Începem să montăm prăjitura. Pentru fiecare porție vom folosi 3 bucăți de aluat de foietaj copt anterior. Crema o punem într-un poș cu dui rotund mic la capăt (sau dupa preferințe). Luam prima bucată de aluat și punem cu poșul cremă, eu optând în a pune 3 rânduri de cremă de forme rotunde mici. Punem al doilea blat și repetăm procedura. Apoi punem al treilea strat de blat și ornăm prăjitura cu cremă și zmeură.


Putem opta și pentru două straturi de cremă și să punem zmeură ruptă în două între foi, iar deasupra să pudrăm cu zahăr.


Putem servi pe loc sau păstra la frigider într-un vas cu capac.

Notă:
  • la frigider foile de foietaj se vor înmoia puțin, însă nu vor absorbi la fel de multă umiditate ca la cremșnit, acestea rămânând mai crocante.

  • rămân cel mai crocante în primele 24h, însă prăjitura va fi delicioasă și ulterior.


Este o combinație perfectă și răcoritoare pentru zilele de vară. Desertul arată spectaculos și cu siguranță îi veți impresiona pe cei dragi, fiind foarte simplu de realizat!

Happy baking!


Cu drag,

G









24.072 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page