Pufoși și însiropați, sunt preparatul cel mai așteptat și mai râvnit atunci când începe primăvara. Sunt altfel spus vestitorii primăverii din punct de vedere culinar, un deliciu pufos, bogat în sirop de miere și scortișoară și multă nucă măcinată deasupra.
Am copilărit în schimb cu versiunea de mucenici muntenești, însă nu acei covrigei micuți din aluat crud sub formă de opt. În orașul meu natal, la fabrica de pâine care exista la vremea respectivă se făceau covrigi rotunzi, destul de mici, care se chemau covrigei pentru mucenici. An de an tot caut prin magazine ceva asemănător, și cu greu găsesc cogrivei vanilați care duc către cei pe care îi găsea și pregătea mama în copilărie, însă mărturisesc că este versiunea mea preferată de mucenici fierți.
Până când o să găsesc covrigei și o să vă arăt despre ce este vorba, vă las rețeta acestor mucenici moldovenești super pufoși și delicioși.
Rețetă
*pentru 8 mucenici
Ingrediente aluat:
180ml lapte călduț
2 ouă medii
50g zahăr
400g făină 000
60g unt topit
2 lingurițe drojdie uscată
1 praf de sare
coaja de la 1/2 lămâie bio/ portocală
Ingrediente sirop:
400ml apă
120g zahăr
60g miere
1 linguriță scorțișoară
Topping:
100g nucă măcinată sau după gust
50g miere pentru uns mucenicii
1 ou pentru uns mucenicii înainte de copt
Pași de lucru:
(1) Se amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia și se lasă 10 minute.
Notă: Laptele trebuie să fie ușor călduț, adus la o temperatură prea înaltă poate distruge drojdia și implicit puterea acesteia de a dospi aluatul.
(2) Într-un bol mai mare sau vasul de la robotul de bucătărie se adaugă făina cernută, iar peste mixul de lapte, drojdie și zahăr, untul topit, ouăle la temperatura camerei, coaja de lamaie/ portocala și sarea și se omogenizează. Se frământă până se obține un aluat elastic (2-3 min la robot la viteză medie sau aproximativ 5-6 minute manual). Chiar dacă aluatul este lipicios, nu adăugăm făină în plus, după dospire va fi foarte ușor să lucrăm cu el.
(3) Aluatul se acoperă cu o folie de plastic astfel încât să nu se usuce și se lasă la dospit la temperatura camerei aproximativ 1,5h sau până când se dublează în volum.
(4) După ce s-a dospit, aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru înfăinat și se împarte în 8 bucăți de aproximativ 100g cărora le dăm formă rotundă. Se acoperă cu un șervet de bucătarie/ pânză și se lasă 10 minute să se odihnească, timp în care glutenul se relaxează și ne va permite să întindem cu ușurință aluatul.
(5) Luăm fiecare bilă de aluat și pe blatul de lucru începem să o rulăm până obținem un rulou de aluat de aproximativ 35cm lungime. Nu am folosit făină când am rulat aluatul, însă dacă simțit nevoia presărați la minim făină pe blat. Unim capetele și îi dăm formă sub cifra opt.
(6) Punem toți mucenicii pe o tavă cu hârtie de copt și îi acoperim cu un prosop de bucătărie. Îi mai lăsăm 30 minute la temperatura camerei. Nu este nicio problemă dacă după acest al doliea pas de dospire, mucenicii se ating unii de alții, din contră, mie îmi place să se întâmple asta, deoarece se absoarbe mai bine siropul prin aceste părți.
După cele 30 minute, îi ungem cu ou și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ 25 minute, până devin pufoși și aurii.
(7) Cât mucenicii stau la cuptor pregătim siropul. Într-un vas rezistent la foc punem toate ingredientele și lăsăm pe foc până dă un clocot și zahărul se topește complet. Oprim focul și lăsăm siropul la temperatura camerei până când mucenicii sunt gata.
(8) După ce mucenicii s-au copt îi scoatem pe un grilaj metalic și îi lăsăm să se răcească puțin. Ideal este ca mucenicii să fie călduți când punem siropul peste, și nu fierbinți, fiindcă altfel o să obținem un miez ușor încrudat.
Mutăm mucenicii înapoi în tavă după ce s-au răcit, și turnăm siropul peste ei. Ungem mucenicii cu miere și presărăm nucă măcinată deasupra și îi lăsăm să se răcească complet și să absoarbă lichidul.
Chiar dacă lichidul nu se absoarbe complet, îmi place în momentul în care îi servesc să pun în farfurie câteva linguri de sirop și să înting efectiv cu miezul pufos al mucenicului în el.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Commentaires