top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Mușuroi de cârtiță îndrăgostită

Nu suntem cei mai mari fani ai acestei sărbători, fiindcă până la urmă nu trebuie să faci nimic special pentru ați sărbători iubirea și pentru că cel mai important este să faci asa zi de zi, fără să ai nevoie de o sărbătoare specială.


Însă cum tot internetul este plin de inimioare, cum era să nu am și eu una pe profil? Cum a pornit ideea? Știam că vreau să fac un desert din care să decupez inimioare, însă nu vroiam ca restul de blat să îl arunc, așa că m-am gândit să fac unul dintre deserturile preferate ale lui Radu și anume ”Mușuroi de cârtiță”.


Fără nicio altă descriere sau detaliu, vă las rețeta mai jos.



Rețetă


Ingrediente blat:


Ingrediente cremă:

  • 200g Philadelphia

  • 500ml frișcă lichidă

  • 10g gelatină foi (6 foi)

  • 100ml lapte

  • 150g zahăr pudră

  • 1 linguriță extract vanilie

  • 3 banane mari



Pași de lucru:


(1) Pregătim aluatul pentru blatul de ciocolată, conform rețetei și instrucțiunilor de aici, și îl punem într-o formă de chec de 30 cm lungime, tapetată cu hârtie de copt. Îl coacem 40-45 min la 170C sau până trece testul cu scobitoarea.


După ce blatul s-a copt îl lăsăm să se răcească complet pe un grilaj metalic.


(2) După ce aluatul s-a copt, pregătim crema.


Punem foile de gelatină în apă rece pentru 5 minute sau până acestea se înmoaie. După ce s-au înmoiat punem laptele la fiert împreună cu gelatina și amestecăm constant până gelatina se topește. Este important să amestecăm, fiindcă gelatina tinde să se lase la fundul vasului și să rămână netopită. Nu fierbem laptele, îl ținem pe foc cât să se topească gelatina. Fierberea gelatinei poate duce la pierderea proprietăților acesteia. Punem laptele deoparte 5 minute să se răcorească.


Într-un bol încăpător punem crema de brânză, frișca lichidă, zahărul pudră și extractul de vanilie. Cu ajutorul unui mixer amestecăm câteva minute până când crema se întărește și devine tare și consistentă.


Turnăm peste această cremă, mixul de lapte și gelatină și incorporăm cu ajutorul unui tel (nu vă speriați că laptele este prea cald și că acesta va înmoia crema noastră, la frigider totul se va întări perfect).



(3) Începem să montăm prăjitura:

  • Tăiem checul felii cam de 1,5cm grosime și decupăm câte o inimioară din centrul fiecărei felii. Restul de blat îl facem firimituri cu ajutorul cărora vom îmbrăca la final prăjitura.

  • Decojim bananele și le tăiem în două pe lungime.

  • În tava în care am copt checul punem folie de plastic, astfel încât să putem scoate apoi prăjitura. Punem un strat de cremă de aproaximativ 2 cm grosime.

  • Luăm inimioarele decupate din blat și le punem de la un capăt la altul, peste cremă, cu vârful în sus. Le punem invers, astfel încât când vom întoarce prăjitura la final, o să avem inimioara dorită în poziția normală.

  • Apăsăm ușor pe ficare inimioara, să neasigurăm că orice gol de jos este umplut de cremă. În același timp încercăm să punem inimioarele cât mai egal una lângă alta.

  • Punem restul de cremp peste inimioară și mai păstrăm 2-3 linguri din ea. O nivelăm frumos.

  • Peste cremă punem bananele tăiate, cu tăietura în sus, și le presăm ușor în cremă.

  • Peste banane punem crema păstrată și nivelăm bine.

  • Luăm o parte din firimituri, cam 1/3 și le punem deasupra, le presăm ușor și încercăm să creăm un strat cât mai egal. Aceasta va fi practic baza prăjiturii.

  • Acoperim cu folie de plastic (ridicăm marginile foliei puse în tavă) și lăsăm la rece minim 3 ore.



(4) După cele 3 ore petrecute la rece, răsturnăm prăjitura pe un suport. Ca să ne asigurăm că întoarcem prăjitura ok, punem suportul peste tava în care este prăjitura și le întoarcem pe ambele.


Scoatem prăjitura din tavă și îndepărtăm folia de plastic. Îmbrăcăm prajitura în restul de firimituri rămase.


Mai dăm prăjitura încă 3 ore la rece, să ne asigurăm că s-a întărit crema bine până în centru.


Păstrăm prăjitura la rece neapărat într-un vas acoperit, altfel riscăm ca toate firimiturile să se usuce și să devină tari și neplăcute.



Notă:

Dacă nu simțiți cârtița la fel de îndrăgostită, puteți să faceți prăjitura sub formă normală rotundă.

Cum?
  1. Pregătiți 1/2 din cantitatea de aluat și coaceți-l într-o formă rotundă de tort de 28cm diametru.

  2. Dupa ce s-a răcit, decupați la 1cm de margine, creând o mică adâncitură de 1cm în mijlocul blatului. Miezul scos îl transformăm în firimituri pentru a îmbrăca prăjitura.

  3. Puneți cele 3 banane tăiate pe jumătate în mijlocul blatului.

  4. Pregătiți 1/2 din cantitatea de cremă. Adăugați în ea la final 50g ciocolată tocată.

  5. Puneți crema peste banane și încercați să îi dați o formă rotundă.

  6. Peste cremă puneți firimiturile și dați la frigider 3-4 ore sau peste noapte.


Happy Baking!


Cu drag,

G.




2.622 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page