Marea majoritate a rețetelor pe care le fac sunt fie combinații a diverselor preparate pe care le-am încercat de-a lungul timpului, fie gusturi care în mintea mea se potrivesc excepțional, iar după câteva teste și adaptări ajung a fi perfecte și în farfurie.
Acest brownie a avut un traseu destul de lung de-a lungul timpului până a ajuns la forma actuală. Blatul provine dintr-o rețetă a mamei unui prieten din facultate, care obișnuia să îi facă această prăjitură destul de des, iar noi ca și gașcă să ne bucurăm de ea. Rețeta actuală avea ca rezultat un blat mai uscat, cu o combinație de nuci în partea de sus, a caror fană nu sunt în prăjituri și pe care le-am înlocuit cu aceste bezele tipic americane (en. marshmallows).
Did you know?
* Marshmallow în traducere directă înseamnă nalbă de mlaștină. Ce legătură este între aceste bezele dulci și lipicioase și nalba de care am auzit cu toții? Chiar dacă în prezent bezelele nu conțin extract din nalbă, seva aceastei plante a fost descoperită încă din anii 2000ÎC pe marginea mlaștinilor și utilizată în prepararea unor deserturi atât de încântătoare, că erau servite doar faraonilor sau zeilor.
* În anii 1800, cofetarii francezi combinau seva dulce a nalbei cu albușuri și zahăr pentru a crea primele bezele asemănătoare celor pe care le știm noi azi.
* În anul 1927 a apărut prima rețetă de desert care includea bezele, ciocolată și biscuiți, altfel spus desertul tipic american denumit ”s’more”.
* În 1948 a fost patentat procesul de creare la scară industrială al bezelelor, creând astfel un desert și o gustare de zi cu zi, îndrăgită de o lume întreagă.
Rețetă
Ingrediente:
5 ouă mari
350g zahăr
50g cacao neagră
250g margarină pentru prăjituri / unt
250ml lapte
260g făină
1 praf de copt (10g)
1 lingură zeamă lămâie
1 linguriță esență de vanilie
300g bezele
înghețată de vanilie pentru servire
Pași de lucru:
(1) Se amestecă zahărul cu cacaua și laptele într-o cratiță antiaderentă și se pune pe foc mediu până începe să fiarbă și zahărul s-a topit. Se ia de pe foc și se pune margarina, tăiată cubulețe pentru a se topi mai repede. Compoziția se mută într-un vas mai încăpător și se lasă să se răcească puțin (cât să nu ardă).
(2) Albușurile se bat spumă într-un bol separat.
(3) Oprim din compoziția de ciocolată aproximativ 20 de linguri. În restul compoziției adăugăm gălbenușurile.
(4) După incorporarea gălbenușurilor, adăugăm praful de copt, zeama de lămâie, esența de vanilie și făina și amestecăm cu telul până obținem o compoziție omogenă.
(5) La final incorporăm ușor albușurile, astfel încât să păstrăm o structură aerată și turnăm aluatul într-o tavă în care am pus în prealabil hârtie de copt. Am folosit o tava de 35x25cm.
(6) Introducem tava la cuptorul preîncălzit la 170C pentru 20 minute.
(7) După cele 20 minute, punem peste negresă bezelele și turnăm sosul de ciocolată pe care l-am oprit în pasul 3. Punem păjitura înapoi în cuptor pentru maxim 10 minute, până bezelele se umfla considerabil.
Mai jos puteți vedea evoluția bezelelor la 1 minut după ce a fost reintrodusă în cuptor, la 5 minute și la final.
Întotdeauna am preferat să mănânc această negresă caldă, cu o cupă mare de înghețată de vanilie cremoasă, însă este la fel de gustoasă și rece.
Happy baking,
Cu drag,
G
Comments