Dulci, caramelizați, un aluat în straturi mega crocante de care te vei îndrăgosti.
Rețetă
*pentru aprox. 16-18 bucăți
Ingrediente:
330g făină 000
250g unt 80% grăsime
120ml apă rece
1/2 linguriță sare
200g zahăr alb
Notă
*atât untul cât și apa trebuie să fie foarte foarte reci
*apa o folosim de la frigider și adăugăm eventual și cuburi de gheață în ea înainte de folosire pentru a fi și mai rece
*untul îl tăiem cuburi și îl ținem la frigider până îl adăugăm în aluat
Pași de lucru:
(1) Tăiem untul cuburi și îl dăm la frigider.
(2) Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea. Punem untul în centru și prin făină rupe untul în fășii, amestecțndu-l astfel cu făina. Nu trebuie să frământați aluatul, ci doar să obtineți un mix sfărămicios, practic untul rămâne granulat prin făină în fâșii micuțe.
Adăugăm apa treptat și repetăm aceleași mișcări, fără să frământăm.
Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și încercăm să aducem totul într-o bilă de aluat. Dacă aluatul este prea uscat mai adăugăm treptat câte o lingură de apă (1-2 max). Aluatul trebuie sa fie sfărămicios și tare, similar unui aluat fraged pentru tarte.
După ce am strâns totul într-o bilă punem aluatul în folie de plastic și dăm la frigider pentru minim o oră sau chiar peste noapte.
(3) Prima împăturire.
Sc0atem aluatul din frigider și pe blatul înfăinat rulăm aluatul într-un pătrat (aproximativ 40x40cm). Împăturim aluatul în 2 pe jumătate, și apoi iar în 2, obținând astfel un pătrat. Punem aluatul în folie de plastic și dăm pentru 30 minute la frigider.
(4) A doua împăturire.
Sc0atem aluatul din frigider și pe blatul înfăinat rulăm aluatul într-un dreptunghi (aproximativ 50x20cm). Împăturim aluatul în 3 aducând fiecare laterală mică spre centru și suprapunându-le, obținând astfel un dreptunghi mai mic. Punem aluatul în folie de plastic și dăm pentru încă 30 minute la frigider.
(5) A treia împăturire. Pas similar cu cel anterior + nivelare margini.
Sc0atem aluatul din frigider și pe blatul înfăinat rulăm aluatul într-un dreptunghi (aproximativ 50x20-25cm). Împăturim aluatul în 3 aducând fiecare laterală mică spre centru și suprapunându-le, obținând astfel un dreptunghi mai mic. Secționăm marginile rezultate prin suprapunere (astfel încât să pară că avem 3 straturi de aluat. Cu un cuțit tăiem excesul de pe toate laturile, încercând să obținem niște margini cât mai drepte. Punem aluatul în folie de plastic și dăm pentru încă 30 minute la frigider.
(6) A patra împăturire. Răbdare, suntem aproape la final, însă avem nevoie de cât mai multe straturi în aluat pentru textura finală.
Sc0atem aluatul din frigider și presărăm zahăr alb peste el. Rulăm aluatul într-un dreptunghi, presărând zahăr treptat (aproximativ 50x20-25cm). Practic ne ajutăm de zahăr în locul făinii, ca să întindem aluatul fără să se lipească. Presărăm iar zahăr (ar trebui să folosim jumătate din cele 200g de zahăr în pasul acesta) și împăturim aluatul în 3 aducând fiecare laterală mică spre centru și suprapunându-le, obținând astfel un dreptunghi mai mic. Punem aluatul în folie de plastic și dăm pentru încă 30 minute la frigider.
(7) A cincea împăturire. Și ultima.
Sc0atem aluatul din frigider și presărăm zahăr alb peste el. Rulăm aluatul într-un dreptunghi, presărând zahăr treptat (aproximativ 50x20-25cm). Practic ne ajutăm de zahăr în locul făinii, ca să întindem aluatul fără să se lipească. Presărăm iar zahăr (restul rămas îl folosim în acest pas) și facem ultima împăturire.
V-a trebui să împăturim aluatul în 6. Vedeți pe lungime unde este mijlocul foii de aluat și aducem fiecare latură mică spre mijloc împăturind-o în 3. La final suprapunem ambele părți, formând un dreptunghi îngust.
Dăm la rece aluatul învelit în folie de plastic pentru 15-20 minute până se încălzește cuptorul.
(8) Încălzim cuptorul la 200C cu ventilație.
Pregătim două tăvi cu hârtie de copt. Dacă cuptorul nu vă permite să coaceți simultan ambele tăvi, vom coace pe rând, păstrând jumătate din aluat la rece între timp.
(9) Formăm palmierii.
Scoatem aluatul din frigider și tăiem bucăți cu o grosime între 1 și 1,5cm. Nici mai mic, nici mai mare.
Deschidem în forma de litera V fiecare bucată de aluat și o așezăm pe hârtia de copt, păstrând suficient loc între ele. În timpul coacerii palmierii vor "înflori" și trebuie să evităm să se lipească.
(10) Coacerea palmierilor.
Dăm tăvile la cuptor la 200C cu ventilație. După primele 10-15 minute maxim, scoatem tăvile și întoarcem palmierii cu baza în sus. Vom observa ca baza este caramelizată deja.
Dăm tăvile înapoi la cuptor pentru încă 15 minute maxim sau până sunt suficient de bronzați.
Lăsăm să își tragă sufletul (și palmierii și noi) și să se răcească înainte de servire.
Pot fi păstrați în recipiente etanșe la temperatura camerei până la 10 zile. Dacă sunteți cumpătați și mâncați cu rație.
Notă
*Nu este atât de complicat pe cât pare, sunt doar mulți pași de împăturire, însă rezultatul nu se compară cu nimic cumpărat din comerț așa că sper din suflet să îi încercați.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comments