top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Papanași pufoși

Actualizată în: 12 feb. 2023

Am mâncat pentru prima dată papanași acum mai bine de 20 ani, la restaurantul hotelului Orizont din Predeal. Nu îmi mai aduc aminte gustul lor de atunci, însă retrăiesc și acum momentul când mama mea a rugat ospătăriță care ne servea dacă ne poate împărtăși rețeta acelor papanași perfecți, iar aceasta s-a întors de la bucătărie cu o bucată de hârtie pe care notase rețeta.


Și mai știu că încă de atunci i-am preferat simplii, fără smântână, iar papanașul adevărat servit obligatoriu cu dulceață de trandafiri. Recent am descoperit și combinația cu dulceață de afine, care este la fel de extraordinară.


Este singura rețetă de papanași care s-a făcut în familia mea încă de atunci, iar acei papanași și-au pus atât de mult aprenta, că foarte greu găsesc în restaurante unii care să îmi placă atât de mult, papanași care să fie ușori, pufoși și bogați în brânză.



Did you know?

* Papanașii prăjiți (denumiți și papanași moldovenești) își au originea conform denumirii în Moldova și sunt considerați a fi un desert tradițional românesc.

* Cu toate acestea, rădăcinile lor provin din papanașii fierți care sunt de fapt originari din Imperiul Austro-Ungar.

* Legenda spune însă că originea acestor gogoși ar data mult în trecut, în Danemarca. Un căpitan de vas care încerca în același timp să cârmească vasul și să mănânce o gogoașă, din cauza valurilor puternice s-ar fi dezechilibrat și ar fi înfipt gogoașa într-una din spițele cârmei. Astfel a venit soluția salvatoare pentru atâtea gospodine care nu reușeau să gătească corespunzător aluatul la mijloc.

 

Secretul unor papanași pufoși constă în calitatea brânzei folosite. Avem nevoie de o brânză grasă, însă în același timp uscată, fără prea mult zer în compoziție, sau smântână. Sub nicio formă brânza proaspătă cu smântână care se găsește în comerț nu este indicată a fi folosită pentru papanași.


Dacă brânza folosită conține prea mult lichid, aluatul va avea nevoie de mai multă făină, iar în momentul în care vom prăji papanașii aceștia vor absorbi prea mult ulei. Rezultatul va fi un aluat dens și uleios. Multă vreme nu am făcut papanași decât cu brânză proaspătă făcută în casă, pentru că știam că astfel voi obține papanașul perfect, iar de câțiva ani folosesc doar brânză de la o alimentară din cartier, care are consistența perfectă pentru a obține acești papanași aerați.

 

Rețetă

*pentru 12 bucăți (6 porții)


Ingrediente

- 500g brânză proaspătă de vaci

- 3 ouă

- 350-400g făină

- coaja de la o lămâie

- 2 plicuri zahăr vanilat

- o linguriță bicarbonat de sodiu

- un praf de sare

 

Notă: brânza proaspătă să fie cât mai uscată, fără zer sau smântână în compoziție. Vezi explicațiile de mai sus! 

Pentru servire: zahăr pudră, smântână și dulceață după preferințe. După cum se vede și în poze, eu ii prefer doar cu zahăr și dulceața (mai ales cea de trandafiri).



Pași de lucru


(1) Se amestecă brânza cu ouăle, zahărul vanilat, coaja de lămâie, sarea și bicarbonatul cu ajutorul unei furculițe până obținem un aluat omogen. Nu este o greșeală, întradevăr nu avem zahăr în lista de ingrediente, și nici nu o să se simtă lipsa acestuia la final.


(2) Se adaugă făina și se frământă aluatul până nu mai avem făină uscată în vasul de lucru. Vom obține un aluat destul de lipicios, dar trebuie să ne limităm în a mai adăuga făină. Doar dacă se constată că branza ar fi avut prea mult zer în compoziție, se mai poate adăuga treptat 50-100g făină. Se lasă aluatul la odihnit 15 minute până ne apucăm să îi formăm.


(3) Înfăinăm bine blatul de lucru și luam o lingură consistentă de aluat, pe care o rulăm cu mâinile pe blat și apoi îi dăm forma de gogoașă. În același timp pentru fiecare papanaș vom forma și o bila de aluat, de dimensiunea unei cireșe cărnoase.


Din aluat vor rezulta aproximativ 12 gogoși și 12 bile.


(4) Într-o tigaie la foc mediu încălzim ulei vegetal, astfel încât în momentul în care punem papanașii la prăjit, nivelul uleiului să ajungă până la jumătatea fiecărei gogoși. Când uleiul s-a încins, punem papanașii la prăjit. Încercăm să nu înghesuim papanașii, deoarece aceștia se vor umfla destul de mult și vor avea nevoie de spațiu astfel încât să nu se lipească între ei.


(5) Se scot din tigaie pe un prosopde hârtie, astfel încât să se absoarbă excesul de ulei. Se pudrează cu zahăr și se servesc cu dulceață și smântână, după preferințe. Chiar dacă nu îi mănânc cu smântână încă de mic copil, recomand să se folosească o smântână grasă și calitativă pentru o porție perfectă.


Happy Baking!


Cu drag,

G.





15.378 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Hot Cross Buns

Comments


bottom of page