top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Pizza cu maia

Actualizată în: 30 iul. 2020

Sunt un mare fan pizza, și mereu va fi în top preferințe culinare! Însă cu aluatul de pizza cu maia iese fără niciun dubiu una dintre cele mai bune pizza făcute și mâncate de mine vreodată! Nu cred că mai este necesară nicio descriere, imaginile descriu de la sine rezultatul final.

Did you know?

* Pizza își are originea in Napoli, Italia și a apărut în urma diverselor preparate pe care italienii le preparau pe diverse tipuri de pâine aplatizată. Cu toate avestea, pizza modernă a apărut abia în secolul 18.

* Americanii comandă 350 felii de pizza pe secundă.

* Poti comanda pizza din spațiu, Pizza Hut fiind primul restaurant care a trimis pizza pe Stația Spațială Internațională.



Rețetă

Ingrediente:

- 91% - 615g făină 650

- 9% - 65g griș

- 62% - 420g apă

- 2% - 13g sare

- 15% - 100g preferment hrănit 1:3:2

- 4% - 27g ulei măsline

Pași de lucru:

Ziua 1


10:00 – Pregătim prefermentul după raportul 1:3:2. Luăm 20g maia mamă și o amestecăm cu 40g apă și 60g făină și lăsăm la fermentat pentru 8h la temperatura camerei.

18:00 – Omogenizăm făina cu grișul și sarea. Adăugăm peste uleiul, prefermentul și apa și amestecăm până obținem un aluat omogen și nu a mai rămas făină uscată. Lăsam aluatul la odihnit pentru 30 minute.

18:30 – Realizam primul Strech & Fold

19:15 – Al 2-lea Strech & Fold

20:00 – Al 3-lea Strech & Fold. După acestă ultimă împăturire lăsăm aluatul la fermentare bulk pentru încă 2h-2h30min. La finalul fermentării în bulk, aluatul noastru se va dubla în volum.

22:30 – Împărțim aluatul în 4 bucăți de aproximativ 300g fiecare și dăm fiecareia formă rotundă, similar unei pâini boule. Ungem un vas (caserola, tavă, etc) cât mai încăpătoare cu ulei și punem bilele de aluat astfel încât să aibă destul de mult loc între ele și să nu se lipească in timpul dospirii la rece. Acoperim recipientul cu aluat (cu capac sau folie alimentară) și îl dăm la rece până a 2a zi.

Notă: aluatul se poate ține la frigider până la 48h.



Ziua 2

12:30 – Preîncălzim cuptorul la 240C pentru 30minute.

12:50 – Introducem tava în cuptor. Eu am folosit tava mai plată a cuptorului. Scoatem aluaturile de la frigider și începem să formăm fiecare pizza pe rând. Pe blatul de lucru bine înfăinat punem prima bucata de aluat, exact cum a fost pusă în vasul de dospire la rece. Presărăm puțină făină peste aluat și cu ajutorul degetelor începem să împingem aluatul și aerul din aluat spre margine. Încercam astfel să creăm un mijloc subțire și o margine de aproximativ 2,5cm pufoasă și plină de bule de aer. Pentru a subția și mai mult centrul aluatului, ridicăm aluatul și îl punem pe un pumn, iar cu celălat împingem aluatul să se subțieze. Rotim astfel aluatul pe pumni până ajunge la dimensiunea dorită. Ideal ar fi undeva la 28-30cm diametru.

Pentru a facilita transferarea pizzei la cuptor, punem aluatul pe o hârtie de copt.


Punem în centrul aluatului sos de roșii (mai puțin pe margini) și punem topping-urile preferate.


Câteva sugestii:

- Salami & Mozzarella

- Prosciutto, ciuperci & Mozzarella

- Telemea și ou – o combinație mai tradițională, dar garantez că merită încercată


13:00 – punem pizza la cuptor și o coacem la 240C pentru 12-15 minute, până când blatul capătă o culoare rumenă. Timpul de coacere depinde mult de cuptor și de preferințele personale, de cât de rumenă să fie pizza finală.

Cât timp prima pizza este la cuptor se continuă cu întinderea următorului aluat și finalizarea fiecărei pizza în parte.

Notă:

- am copt pizza direct pe tava cuptorului pe care am lăsat-o 10 minute la încălzit (la prima pizza). Dacă aveți o piatra de copt buna este recomandat să o încălziți la 240C pentru cel puțin 30 minute.

- am folosit funcția de încălzire cu aer cald a cuptorului + rezistența de jos a cuptorului pentru a crește puterea de coacere din partea de jos.

Happy baking!

Cu drag,

G



14.515 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page