Sau cu siguranță cea mai iubită prăjitură a copilăriei noastre, cu foi colorate cu suc de roșii proaspăt, straturi dulci de cremă de griș, combinate perfect cu gemul dulce acrișor de caise.
Rețetă
*pt o tavă de 35x25cm
Ingrediente foi:
2 ouă
150g zahăr
100ml ulei
300ml suc de roșii
750-800g făină 000
1 plic amoniu pentru prăjituri
2 linguri zeamă lămâie
Ingrediente cremă:
1l lapte
300g zahăr
7 linguri griș
200g unt minim 80% grăsime
coajă de la 2 lămâi bio/netratate
1 linguriță esență vanilie
300g gem de caise.
Pași de lucru:
(1) Într-un bol încăpător sau bolul de la robotul de bucătărie punem toate ingredintele și frământăm un aluat omogen.
Notă: Amoniul îl stingem cu zeama de lămâie înainte de a-l adăuga în aluat.
(2) Împărțim aluatul în 4 bucăți egale și întindem și coacem foile pe rând pe fundul tăvii, după cum urmează:
Intoarcem tava invers, cu baza în sus, o ungem ușor cu ulei și o pudrăm cu făină.
Luăm prima bucată de aluat și o întindem pe dimensiunea tăvii.
Cu ajutorul unui cuțit tăiem excesul de aluat de pe margini astfel încât să obținem o foaie perfect dreaptă.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190C pentru 10 minute sau până se observă că începe să se coloreze. Nu o lăsați să devină maronie fiindcă se va usca excesiv.
După ce s-a copt o scoatem pe un grilaj metalic și o lăsăm la răcit. Dacă se desprinde greu ne ajutăm de un cuțit subțire și lung pentru a o dezlipi de pe fundul tăvii.
Ștergem fundul tăvii cu un șervet și reluăm procesul pentru celelalte foi. Folosiți tava caldă pentru întinderea celorlalte foi, chiar vă va facilita procesul de întindere.
(3) După ce foile sunt gata, pregătim crema de griș, similar ca pe grișul cu lapte. Punem laptele la fiert cu zahărul. Când începe să fiarbă dăm focul mic și punem treptat grișul. Ținem pe foc amestecând continuu până se îngroașă similar cu o budincă moale. O dată fiert grișul, oprim focul și adăugăm coaja de lămâie, vanilia și untul. Nu fierbeți prea mult grișul după ce a devenit consistent fiindcă riscați să se îngroașe prea rău.
(4) Începem să montăm prăjitura unind toate componentele pregătite anterior:
În tava în care am copt foile, punem prima foaie cu partea de sus în jos, astfel încât sa avem o bază a prăjiturii cât mai uniformă.
Turnăm jumătate din crema de griș fierbinte peste prima foaie și nivelăm crema pe toată supeafața.
Peste cremă punem o a doua foaie și apăsăm ușor cât să facă priză, însă să nu curgă crema în afară.
Peste a doua foaie întindem gemul de caise.
Punem a treia foaie peste stratul de gem.
Turnăm restul de cremă și nivelăm.
Peste cremă punem cealaltă foaie și apăsăm ușor.
Lăsăm prăjitura la temperatura camerei până straturile de cremă se răcesc complet și apoi o transferam la frigider minim 4-5 ore sau peste noapte, acoperită pentru a preveni uscarea.
Notă:
* Foile o sa para foarte tari și greu de manevrat, însă de aceea este recomand ca prăjitura să fie lăsată peste noapte la rece. Foile vor absorbi umiditate din cremă și se vor înmoia ajungand la textura perfectă. Neapărat să o acoperiți pentru a preveni uscarea: folosiți fie o tavă cu capac, fie folie alimentară
* Pentru ca prăjitura să se niveleze frumos (și ultima foaie să stea bine lipită de cremă pentru a absorbi umiditate pe toata suprafața ei), obișnuiesc să pun peste un tocător de lemn de aproximativ dimensiunea prăjiturii, iar peste o greutate care să aplatizeze bine prajitura (ex: 1-2 sticle de apă, câteva borcane sau conserve, ce aveți la îndemână).
* Cu cât se lasă mai mult la rece cu atât devine mai perfectă ca și textură, deci dacă aveți posibilitatea să o lăsați peste noapte, este perfect!
Prăjitura se taie cuburi sau dreptunghiuri pentru servire și se poate păstra la frigider pentru câteva zile într-un vas acoperit astfel încât să nu se usuce.
Happy baking!
Cu drag,
G.