Scorțisoara este fără niciun dubiu unul dintre condimentele mele preferate în bucătărie, și mai ales când vine vorba de a pregăti ceva dulce, fiindcă iubesc în primul rând aroma preparatelor cu scorțișoară proaspăt scoase din cuptor.
Did you know?
* Rulourile cu scorțișoară sunt originare din Suedia. Comparativ cu rulourile comercializate în Statele Unite, cele originare din Suedia nu sunt atât de dulci și grele, și nu sunt servite cu glazură.
*Un suedez mănancă anual aproximativ 316 rulouri cu scorțișoară.
* Scorțișoara datează încă din 2000 ÎC și a fost importată din Egipt în China, unde fiind atât de scumpă era dăruită ca și cadou monarhilor chinezi.
*Există 2 tipuri de scorțișoară: Ceylon și Cassia. Ceylon este denumit și scorțișoara dulce sau scorțișoara adevărată, este cel mai popular tip și cel mai sănătos, fiind recomandat încă de la început în diversificarea bebelușilor. Este mai scump, dar mult mai aromat și mai bun.
*Pe 4 Octombrie an de an se sărbătorește ziua națională a rulourilor cu scorțișoară.
Rețetă pentru 9-12 bucăți
Ingrediente aluat:
180ml lapte călduț
2 ouă
50g zahăr
400g făină
60g unt topit
2 lingurițe drojdie uscată
1 praf de sare
Ingrediente umplutură:
70g unt moale la temperatura camerei
100g zahăr brun
2 lingurițe scorțișoară
Topping:
125g cremă de brânză Philadelphia
50g zahăr pudră
2-3 linguri de lapte
esența vanilie
Metodă de lucru
(1) Se amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia și se lasă 10 minute.
(2) Se adaugă peste untul topit, ouăle la temperatura camerei și sarea și se omogenizează. Se incorporează făina și se frământă până se obține un aluat elastic (4-5 min la robot la viteză medie sau aproximativ 10 minute manual).
(3) Aluatul se acoperă cu o folie de plastic astfel încât să nu se usuce și se lasă la dospit la temperatura camerei aproximativ 2h sau până când se dublează în volum.
(4) După ce s-a dospit, aluatul se frământă ușor 1 minut și se răstoarnă pe blatul de lucru înfăinat. Se acoperă cu un șervet de bucătarie/ pânză și se lasă 10 minute să se odihnească, timp în care glutenul se relaxează și ne va permite să întindem cu ușurință aluatul.
(5) Aluatul se întinde in formă dreptunghiulară de 35x20 cm.
Ungem aluatul întins mai sus cu untul moale și întindem apoi zahărul amestecat în prealabil cu scorțișoară. Rulăm cat mai strans si tăiem aluatul în 9 - 12 bucăți cu ajutorul unei ațe. Ața va ajuta sa obținem aceea tăietura perfectă pe care o vedem in general la aceste rulouri.
Se pun în tava de copt pe hartie de copt, lasând foarte puțin spațiu între ele. Rulourile se pot tăia între 2cm și 5cm înalțime, după preferințe, obținând astfel mai multe sau mai puține porții. Rulourile se lasă la dospit la temperatura camerei aproximativ 45 minute.
(6) Se preîncălzește cuptorul la 180C și se pun rulourile la cuptor pentru 25 -30 minute.
Se servesc cu sosul de branză.
Happy baking!
Cu drag,
G
コメント