top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Saratele cu cremă de brânză

Actualizată în: 6 oct. 2021

Oricât de mult îmi plac deserturile, sunt un mare fan al gustărilor sărate, iar dacă vine vorba de brânză, aș putea să o mănânc cu absolut orice.


De foarte mult timp mi-am propus să fac o rețetă de sărățele, așa că momentul a fost cât se poate de oportun, mai ales după atâtea dulciuri pregătite în ultima perioadă și mai ales acum de Crăciun.


Am improvizat fix cu ce aveam în frigider, și au ieșit mult mai bune decât mă așteptam. Fragede și aromate, cu multe straturi de aluat crocant bogat în unt, sărățelele aceastea abia au apucat a doua zi și modul de pregătire este atât de simplu, că abia aștept să mai fac o serie.



Rețetă


Ingrediente aluat:

  • 250g făină

  • 100g unt minim 80% grăsime moale la temperatura camerei

  • 100g cremă de brânză Philadelphia

  • 10g drojdie proaspătă (3g uscată)

  • 15ml apă călduță

  • 1/2 linguriță sare


Adițional:

  • 50g unt moale la temperatura camerei

  • 1 ou pentru uns sărățelele

  • Toppinguri: susan/ chimen/ telemea/ cașcaval/ etc.




Pași de lucru:


(1) Dizolvăm drojdia în apa călduță.


(2) Într-un bol încăpător sau bolul de la robotul de bucătărie, punem făina, untul moale, crema de brânză, sarea și mixul de drojdie și apă. Frământăm aceste ingrediente până obținem un aluat consistent și omogen.


(3) Pe blatul bine înfăinat întindem aluatul într-o foaie nu foarte subțire, de maxim 30x20 cm. Ungem foaie cu untul moale și o împăturim în 3, și apoi iar in 3. Punem aluatul într-o folie de plastic și îl dăm o ora la frigider.


Notă: Este important să dăm aluatul la frigider astfel încât untul să se întărească între straturile de aluat.


(4) Scoatem aluatul de la frigider și îl întindem pe blatul bine înfăinat, similar ca în pasul precendent, apoi îl împăturim încă o dată în 3, și apoi iar în 3.


Notă: Este important să realizăm aceste împăturiri astfel încât să creăm cât mai multe straturi de aluat și unt și să obținem o sărățea cu multe rânduri de straturi crocante.

După acest al doilea rând de împăturiri întindem aluatul pe blatul infăinat într-o foaie de aproximativ 40x40 cm. Aluatul nu trebuie să fie foarte gros, deoarece acesta își va dubla sau chiar tripla volumul în timpul coacerii. Eu m-am orientat să întind aluatul de aproximatic 2-3mm grosime.



(5) Tăiem foaia de aluat în fâșii de aproximativ 1cm, pe care la randul lor le tăiem în 3, pentru a ajunge la dimensiunea perfectă pentru o sărățea.


(6) Punem sărățelele pe tăvi pe care am pus hârtie de copt, din această cantitate de aluat rezultând cam 2 tăvi de cuptor de sărățele. Par multe, însă se vor mânca instant.



(7) Ungem sărățelele cu ou și presărăm toppingul dorit, fie că vorbim de susan sau chimen sau alte semințe, fie că folosim brânzeturi rase, sărățelele sunt delicioase în orice combinație, în funcție de preferințe.


(8) Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 C pentru 22-25 minute. Sărățelele sunt coapte suficient când au o culoare frumoasă aurie și sunt croante, acestea trebuie să fie bine coapte și să nu aibă urmă de umezeală în centru.



Sărățelele se lasă să se răcească pe tavă și apoi se mută pe platouri. Sau le mancăm direct, decizia este a voastră.


Nu vă zic cât rezistă la temperatura camerei, fiindcă la noi nu prind niciodată a doua zi.


Happy Baking!


Cu drag,

G.







16.393 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commenti


bottom of page