Este sezonul dovleacului și al aromelor de scorțisoară, așa că neapărat trebuie să încercați tarta aceasta super simplă și delicioasă.
Rețetă
*pentru o tavă de 26-28cm diametru
Ingrediente aluat:
180g făină
30g zahăr
110g unt
2 linguri apă rece
Ingrediente umplutură:
250g cremă de brânză
400g piure de dovleac
3 ouă
200g zahăr
25g amidon
40g unt topit
1 linguriță vanilie
1 linguriță scorțișoară
1/4 linguriță ghimbir
1/4 linguriță nucșoară
1/4 linguriță cuișoare
Cum pregătim piurel de dovleac?
Este mult mai simplu decât pare și vă recomand două modalități diferite de preparare: la cuptor sau la aburi, la oala sub presiune. Spre deosebire de dovleacul gătit la aburi, cel gătit la cuptor este mult mai aromat și mai dulce, în urma caramelizării în timpul procesului de coacere a zaharurilor din componența dovleacului. Piureul obținut din dovleacul gătit la aburi este în schimb puțin mai lichid, motiv pentru care trebuie adăugată 1-2 linguri de făină în plus.
La cuptor: spălăm bine dovleacul și îl tăiem bucăți mari pe care le punem pe o hartie de copt. Îl dăm la cuptor la 200C pentru 60-80 minute. În funcție de dovleac, timpul poate fi și mai mare, de aceea recomand să îl testați cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în dovleac înseamnă că acesta este copt suficient.
La aburi: spălăm și curățăm dovleacul de coajă. Îl tăiem cuburi sau felii nu foarte mari și îl punem la oala sub presiune pe suportul de gătit la aburi, cu 150ml apă pentru 15 minute, calculate din momentul în care oala s-a presurizat și a atins temperatura maximă a conținutului.
Pași de lucru:
(1) Punem toate ingredientele pentru aluat într-un robot de bucătărie și amestecăm până obținem un aluat sfărămicios. Transferam aluatul într-o folie alimentară de plastic sub forma unei sfere și o dăm la frigider 20 minute.
(2) Întindem aluatul de forma tăvii de tartă pe care o vom folosi și îl transferam în tavă. Ca procesul de întindere să fie mult mai ușor, este recomandat ca acest tip de aluat bogat în unt să se întindă între 2 bucăți de folie de plastic. Punem tava la frigider pentru încă 10-15 minute.
(3) Într-un bol încăpător punem crema de brânză, zahărul, amidonul și condimentele și omogenizăm bine cu un tel. Este important să amestecăm cu telul compoziția de brânză astfel încât să nu batem crema excesiv și să băgăm prea mult aer în compoziție (care poate face ca tarta să crape în timpul coacerii).
Adăugăm ouăle și amestecăm cât să se încorporeze perfect toate ingredientele.
La final adăugăm piureul de dovleac și untul.
(4) Scoatem aluatul de la frigider, îl înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Turnăm compoziția de dovleac peste bază și dăm la cuptor la 170C cu ventilație pentru aproximativ 50-55 minute.
Notă:
* La final când este gata, tarta va avea o culoare aurie, o formă puțin bombată și o consistență închegată și ușor gelatinoasă în momentul în care mișcăm ușor de tavă.
* Dacă vi se pare că în centru nu pare închegat sau nu s-a bombat, este semn că nu este copt suficient și îl mai lăsați 5-10 minute în plus la cuptor.
* În plus aluatul de tartă trebuie să arate perfect copt și auriu la final.
Lăsăm tarta să se răcească complet la temperatura camerei. O ornăm apoi cu frișcă și o dăm la frigider. Se servește rece. Sau nu asteptați, viata e scurtă și tarta mult prea delicioasă.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comments