O combinație delicioasă între clasicul tiramisu aromat cu rom, cafea și cacao, și un cheesecake fin care îmbracă la mijloc pișcoturile însiropate din abundență. Un desert super simplu dar de efect prin înglobarea unui tiramisu în interiorul unui cheesecake.
Rețetă
* pentru o tavă de 18-20cm
Ingrediente blat biscuiți:
200g biscuiți digestivi
80g unt minim 80% grăsime
25g cacao neagră
Ingrediente cheesecake:
400g philadelphia
200ml smântână pentru frișcă
100g zahăr pudră
3 foi gelatină (5g)
50ml lapte
1 linguriță esență rom
Ingrediente strat pișcoturi:
9-10 pișcoturi
60ml cafea
30ml rom alb
Ingrediente cremă tiramisu:
2 gălbenușuri
50g zahăr
250g mascarpone
100ml smântână pentru frișcă
20ml lapte
1 linguriță extract vanilie
Notă:
* biscuiți digestivi am folosit marca Gullon, mi se par cei mai potriviți ca gust și textură finală a blatului.
Pași de lucru:
(1) Băgăm biscuiții la robotul de bucătărie și îi măcinăm fin. Adăugăm cacaua și mai mixăm fix pentru omogenizare. Adăugăm untul topit și amestecăm la robot câteva secunde până se omogenizează și obținem o consistență similară nisipului ud.
(2) Pregătim un suport de tort sau un platou și punem cercul de la tava de tort direct pe el. Punem de jur împrejur hârtie de copt astfel încât sa ne fie ușor sa scoatem cheesecake-ul din inel la final și turnăm compoziția de biscuite și unt.
Nivelăm cu ajutorul unui pahar cu baza plată și ne apucăm de compoziția de brânză.
(3) Pentru stratul de cheesecake, punem foile de gelatină la înmoiat într-un bol cu apă rece. După ce s-au înmoiat, într-un vas rezistent la foc punem laptele până dă într-un clocot. Luam de pe foc și punem pe rând foile de gelatină amestecând până la dizolvare. Lăsăm 5 minute să se răcorească.
Între-un bol încăpător punem crema de brânză, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și esența de rom. Cu ajutorul unui mixer amestecăm inițial la viteză mică până se omogenizează toate ingredientele și apoi la viteză mare până obținem o cremă consistentă.
Turnăm laptele cu gelatina în fir subțire, peste crema de brânză obținută anterior, amestecând continuu cu ajutorul unui tel (sau cu robotul). Amestecăm ușor cu telul până sosul s-a incorporat și avem o cremă omogenă.
(4) Turnăm peste stratul de biscuiți 1/3 din compoziția de cheesecake obținută anterior și nivelăm cu o spatulă.
(5) Punem peste primul strat de cheesecake pișcoturile. Cafeaua răcită o amestecăm cu romul, înmoiem pișcoturile în ea și le așezăm uniform pe toată suprafața primului strat de cheesecake.
Notă:
* pentru a se așeza cât mai bine în tavă tăiem colțurile pișcoturilor de la margini (vezi poza de mai jos)
(6) Punem restul de cremă peste pișcoturi și nivelăm, apăsând ușor cu o spatulă astfel încât să umplem toate golurile dintre tavă și pișcoturi.
Dăm totul la rece pentru minim 3 ore până să scoatem cheesecakeul din formă și să îl decorăm.
(7) După ce cheesecakeul s-a răcit pregătim crema de tiramisu.
Gălbenușurile se pun împreună cu zahărul și laptele la bain-marie și se amestecă constant până când se topește zahărul și se formează o cremă fină. Aceasta se lasă la răcit la temperatura camerei, amestecând periodic astfel încăt să nu formeze crustă deasupra.
Frișca rece se bate cu ajutorul mixerului 3-4 minute la viteză mare până se întărește.
După ce s-au răcit gălbenușurile, acestea se amestecă cu mascarpone cu ajutorul unui tel până se omogenizează.
Se adaugă peste această compoziție, frișca pregătită anterior și esența de vanilie, incorporându-se ușor cu mixerul la viteză medie până obținem o consistență tare care ne-ar permite ornarea cu ușurință. Aveți grijă să nu suprabateți, crema se poate tăia foare ușor.
(8) Ornăm cheesecakeul cu crema de tiramisu. Eu am folosit un poș cu doi rotund cât mai larg pentru a obține niște vârfuri frumoase deasupra.
Pudrăm cu cacao din belșug și mai dăm la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.
Servim după ce adorm copiii.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comentarios