top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Tiramisu clasic



Did you know?

(1) Tiramisu a fost inventat în jurul anilor 1960 în regiunea Veneto a Italiei, la restaurantul ”Le Beccherie” din Treviso.

(2) În traducere din limba italiană, din dialectul provinciei Treviso, numele de ”tiramisu” (Tireme su) înseamnă ”ridică-mă”, practic făcându-se referire la cele două ingrediente care conțin cofeină și au rolul de a da organismului energie: cafea și cacao.

(3) Legenda și înregistrările istorice spun că de fapt acest desert datează încă de la începutul secolului 19, fiind inventat de stăpâna unei ”case a plăcerilor”, din centrul orașului Treviso. Aceasta le servea clienților acest desert revigorant, astfel încat în momentul în care aceștia se întorceau acasă la soțiile lor să poată să își rezolve datoriile conjugale. Aceasta pare să fie originea desertului ”Tiramisu”, considerat viagra naturală de la începutul anilor 1800.

 

Rețetă


Ingrediente:

  • 400g pișcoturi

  • 150-200ml cafea + 1 linguriță extract de rom (sau 20ml rom alb daca se dorește cu alcool)


Cremă:

  • 5 gălbenușuri

  • 5 linguri zahăr

  • 400ml frișcă lichidă

  • 500g mascarpone

  • 1 linguriță esență vanilie


Notă:

*de obicei îmi ies 2 tăvi medii de yena din cantitățile acestea, ca să știți să vă decideți dacă faceți rețeta întreagă sau doar jumătate.



Pași de lucru


(1) Gălbenușurile se pun împreună cu zahărul la bain-marie și se amestecă constant până când se topește zahărul și se formează o cremă fină. Aceasta se lasă la răcit la temperatura camerei, amestecând periodic astfel încăt să nu formeze crustă deasupra.


(2) Frișca se bate cu ajutorul mixerului 3-4 minute la viteză mare până se întărește.


(3) După ce s-au răcit gălbenușurile, acestea se amestecă cu mascarpone cu ajutorul unui tel până se omogenizează. Se adaugă peste această compoziție, frișca pregătită anterior și esența de vanilie, incorporându-se ușor, astfel încât crema să nu se lase și să își păstreze o consistență tare.



(4) Pentru asamblare scufundăm rapid pișcotul de 2 ori în cafea și îl așezăm cu partea cu zahăr în jos în valul /formele în care va sta la rece. Formăm un strat de pișcoturi pe fundul vasului și punem peste 1/2 din crema pregătită anterior.


Repetăm pașii de mai sus, formând încă un strat de pișcoturi și unul final de cremă.


(5) Se pudrează cu cacao și se dă la frigider pentru minim 3-4 ore, astfel încât pișcoturile să se înmoaie suficient.


Happy baking!


Cu drag,

G






310 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

댓글


bottom of page