top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Tort cu dovleac și caramel

Actualizată în: 8 feb. 2021

Mulți ar descrie toamna cu melancolie, ca fiind acel sezon fermecător, cu peisaje feerice date de coloritul ruginiu al frunzelor scăldate în razele blânde și aurii ale soarelui slăbit de puteri după o vară întreagă.


În schimb, eu nu sunt genul melancolic, și nu pot descrie toamna decât prin aromele specifice acestui anotimp, care îmi învăluie sufletul și bucătăria cu caldură și bucurie. Similar acelui moment când te uiți la o poză cu un fel de mâncare atât de delicous vizual, încât poți efectiv să îi simți mirosul, același sentiment îl am atunci când mă gîndesc la toamnă. Este ceva anume legat de aromele de măr copt, plăcintă cu dovleac și aromele de scorțisoară care fac din toamnă, anotimpul meu preferat în bucătărie.


Și pentru că am vorbit de dovleac, propunerea mea de început de toamnă este un tort cu blat aromat cu dovleac, îmbrăcat în caramel vegan de cocos și nuci pecan caramelizate. Ingredientele folosite la prepararea acestui tort le găsiți pe vegis.ro, și mult mai ușor accesând link-urile atașate.

Did you know?

* Ingredientele solide se amestecă separat la început pentru a ne asigura că toate condimentele, aromele și agenții de afânare sunt distribuite uniform în aluat.


* Este important ca atunci când preparăm aluatul pentru blat, ingredientele lichide să fie amestecate separat, înainte de adăugarea celor solide. În caz contrar riscăm să lucrăm făina prea mult, ducând în final la un blat dens și gumat. Ingredientele solide se adaugă astfel la final și se amestecă strict până când se incorporează uniform. Vom obține astfel un blat pufos și aerat.


* Există 2 tipuri de scorțișoară: Ceylon și Cassia. Ceylon este denumit și scorțișoară dulce sau scorțișoara adevărată, este cel mai popular tip și cel mai sănătos, fiind recomandat încă de la început în diversificarea bebelușilor. Este mult mai aromat, și mult mai sănătos pentru consumul de zi cu zi.

Rețetă


Ingrediente blat:

- 6 ouă medii

- 600g piure de dovleac

- 300ml ulei

- 400g făină 000

- 200g zahăr alb

- 2 lingurițe praf de copt

- 1 linguriță cu vârf bicarbonat de sodiu

- 2/3 linguriță sare

- 2 lingurițe cu vârf scorțișoară

- 1/2 linguriță ghimbir pulbere

- 1/2 linguriță nucșoară măcinată

- 1/2 linguriță cuișoare măcinate


Ingrediente cremă:

- 300g cremă de brânză

- 200ml smâmtână pentru frișcă

- 150g mascarpone

- 150g zahăr pudră

- 1 linguriță esență vanilie


Ingrediente topping:

- 1/2 linguriță scorțișoară

- 2 linguri apă


Cum pregătim piurel de dovleac?

Este mult mai simplu decât pare și vă recomand două modalități diferite de preparare: la cuptor sau la aburi, la oala sub presiune. Spre deosebire de dovleacul gătit la aburi, cel gătit la cuptor este mult mai aromat și mai dulce, în urma caramelizării în timpul procesului de coacere a zaharurilor din componența dovleacului. Piureul obținut din dovleacul gătit la aburi este în schimb puțin mai lichid, motiv pentru care trebuie adăugată 1-2 linguri de făină în plus.


La cuptor: spălăm bine dovleacul și îl tăiem bucăți mari pe care le punem pe o hartie de copt. Îl dăm la cuptor la 200C pentru 60-80 minute. În funcție de dovleac, timpul poate fi și mai mare, de aceea recomand să îl testați cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în dovleac înseamnă că acesta este copt suficient.


La aburi: spălăm și curățăm dovleacul de coajă. Îl tăiem cuburi sau felii nu foarte mari și îl punem la oala sub presiune pe suportul de gătit la aburi, cu 150ml apă pentru 15 minute, calculate din momentul în care oala s-a presurizat și a atins temperatura maximă a conținutului.



Pași de lucru:


(1) Punem făina înt-un bol și adăugăm peste ea celelalte ingrediente solide: praful de copt, bicarbonatul de sodiu, zahărul vanilat, sarea, scorțișoara, ghimbirul pulbere, nucșoara măcinată și cuișoarele măcinate. Amestecăm totul bine, până toate aromele se omogenizează bine cu făina.


(2) Separat, într-un bol încăpător, cu ajutorul unui mixer amestecăm la putere medie ouăle cu zahărul brun și zahărul alb, până când compoziția capătă o culoare albicioasă și zahărul s-a incorporat bine. Adăugăm peste piurel de dovleac și uleiul și le incorporăm bine cu ajutorul unui tel.


(3) Adăugăm ingredientele solide peste cele lichide și amestecăm până acestea se incorporează bine și avem un aluat omogen. În acest pas este recomandat să folosit un tel pentru amestecarea ingredientelor, astfel încât să nu lucrăm prea mult aluatul și făina și să obținem la final un blat pufos.


Tapetăm cu hârtie de copt baza și marginile a două tăvi de 18 cm diametru. Turnăm aluatul în mod egal în cele două tăvi și le dăm la cuptorul preîncălzit la 175C pentru 55-60 minute sau până trece testul cu scobitoarea.


(4) După ce scoatem tăvile din cuptor, lăsăm blatul 5 minute în tavă, apoi îl scoatem pe un raft metalic pentru a se răci complet înainte de adăugarea cremei.


În momentul în care blaturile s-au răcit complet, se taie fiecare în două, obținând la final 4 blaturi egale ca grosime. În cazul în care blaturile inițiale au bombem în partea superioară, este recomandat să le nivelăm prin tăierea părții superioare. Obținem astfel și o mică gustare pentru noi.



(5) Pentru pregătirea cremei, este recomandat ca toate ingredientele să fie reci de la frigider. Într-un bol încăpător punem crema de brânză, zahărul pudră, esența de vanilie și smântâna pentru frișcă, pe care le omogenizăm, iar apoi cu ajutorul unui mixer amestecăm la putere mare câteva minute până crema se întărește și devine consistentă. Adăugăm peste crema de mascarpone și caramelul și omogenizăm din acest pas ușor cu telul strict până se omogenizează totul. Nu folosiți mixerul în acest pas final pentru a evita să lucrați crema prea mult.


(6) Începem să montăm tortul prin așezarea uneia dintre baze pe un suport/ farfurie întinsă. Eu preferat să folosesc cele două baze, ca prin strat și respectiv ultim strat al tortului, astfel încat partea superioară să fie cât mai netedă și uniformă.


Punem o parte din cremă pe primul blat, nivelăm și adăugăm celălalt blat. Repetăm procesul pentru toate blaturilor, iar cu crema rămasă decorăm tortul. În funcție de preferințe, sau de cum ne orietăm să împarțim crema pentru toate cele 3 straturile interioare și pentru decor, putem să facem un tort naked, seminaked sau îmbrăcat complet în cremă.


Dăm tortul la frigier pentru minim 20-30 minute înainte de adăugarea caramelului, astfel încât crema să se întărească și să poată susține caramelul.


(7) Cât tortul nostru este la frigider, caramelizăm nucile pecan. Într-o tigaie antiaderentă amestecăm zahărul, scorțișoara și apa și dăm totul pe foc mediu amestecând constant. Când caramelul ajunge la punctul de fierbere și începe să facă bule de fierbere, adăugăm nucile pecan, pe care le mai ținem pe foc 1-2 minute, amestecând astfel încât să se acopere cu caramelul din tigaie.


Transferăm nucile pe o hartie de copt, dezlipite una de alta și le lăsăm să se răcească.



(8) Scoatem tortul din frigider și adăugăm stratul final de caramel. Caramelul acesta de cocos este unul din produsele de la vegis.ro de care m-am îndrăgostit, având un gust subtil de cocos, care se combină perfect cu toate aromele acestui tort. Caramelul se păstrează la temperatura camerei înainte de a orna tortul, iar după deschidere se amestecă în recipientul propriu, astfel încat pelicula de ulei de cocos care se poate forma deasupra să se amestece din nou în caramel.


Punem caramelul pe întreaga suprafață superioară a tortului, împingând câte puțin spre margini din loc in loc, pentru a crea acel efect picături care se preling pe marginea tortului. Peste caramel decorăm tortul cu nucile pecan caramelizate anterior.


Dăm tortul la frigider pentru minim 2 ore înainte de servire.


Dacă nu ați încercat până acum un desert cu blat pe bază de dovleac, vă recomand să îl încercați. Cu un blat umed, pufos și totuși ușor dens datorită cantității mari de dovleac, cu o aromă de turtă dulce dată de scorțișoară și nucșoară, cu un gust ușor înțepător dat de ghimbir și cuișoare, îmbrăcat într-un înveliș dulce de caramel și nuci pecan, vă garantez că este un desert potrivit pentru orice ocazie.


Ușor de preparat și elegant ca aspect, este tortul perfect pentru a îi suprinde pe cei dragi toamna aceasta.


Happy Baking!


Cu drag,

G.



2.797 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Rainbow Cake

Tort Ruladă

Tort diplomat

Σχόλια


bottom of page