Am vrut anul acesta să fac un tort diferit de ziua lui Radu, diferit de ce am facut până acum. Poate că nu este ceva diferit, având în vedere că ador deserturile cu jeleuri de fructe și v-am lăsat multe rețete cu acest jeleu, însă este diferit pentru că am vrut să încorporez în desert un fruct de sezon, și anume piersicile.
Tot ce vreau să vă spun despre jeleu de piersici este că... este genial! Piersicile sunt aromate, dulci și dau un gust fresh întregului tort, și este partea din tort care te va convinge să ceri și a doua porție.
Rețetă
* pentru o tavă de 18cm diametru, pentru 1 tort cu 3 blaturi
Ingrediente blat:
350g făină
4 ouă mari
250ml sana/lapte bătut
150ml ulei
300g zahăr
1 linguriță extract vanikie
1 praf de sare
3 lingurițe praf de copt
Ingrediente jeleu:
3 piersici - 300g (cântărite curățate și tocate cubulețe mici)
20ml suc lămâie
50ml apă
20g amidon
60g zahăr
Ingrediente cremă:
500g philadelphia
300ml frișcă lichidă (am folosit hulala)
150g zahăr pudră
1 linguriță extract vanilie
Ingrediente cremă decor (opțional):
500g philadelphia
300ml frișcă lichidă (am folosit hulala)
150g zahăr pudră
1 linguriță extract vanilie
colorant peaches
Notă:
* crema pentru decor este opțională, în cazul în care vă doriți să îmbrăcați tortul într-un strat suplimentar de cremă, pentru a crea un decor simplu sau cu colorant.
Pași de lucru
(1) Pregătim aluatul pentru blaturi.
Într-un bol încăpător batem cu ajutorul unui mixer ouăle, împreună cu zahărul și extractul de vanilie. Acest mix se amestecă până ouăle încep să prindă volum și să capete o culoare albicioasă.
Adăugăm peste uleiul și laptele bătut și le amestecăm strict pentru omogenizare. Din acest pas folosesc telul, pentru a nu suprabate aluatul și pentru a păstra cât mai mult aer în el.
La final adăugăm peste ingredientele uscate, care au fost amestecate înainte separat, și anume făina, praful de copt și sarea. Este important să le amestecăm înainte pentru ca agentul de creștere să fie distribuit uniform în aluat. Tot cu ajutorul telului amestecăm până făina se încorporează în aluat și obținem un mix omogen și consistent.
Prefer să coc blaturile individual, astfel obțin blaturile cât mai egale. Nu am avut 3 tăvi, ci doar 2, așa că ultimul blat l-am copt după ce primele 2 au fost gata. Tăvile se tapetează cu hârtie de copt, atât pe bază, cât și pe laterale, iar blaturile se coc pentru 35 minute la 180C (am folosit rezistența sus-jos, fără ventilație) sau până trec testul cu scobitoarea. Aluatul pentru ultimul blat l-am acoperit cu folie de plastic și l-am ținut la frigider până primele 2 au fost gata, fiindcă era prea cald în bucătărie, însă se poate ține și la temperatura camerei..
(2) Cât blatul stă la cuptor începem să pregătim jeleu de piersici care trebuie să se răcească complet înainte de a fi adăugat în tort.
Decojim piersicile de coajă și le tocăm cubulețe. Punem toate ingredientele într-un vas rezistent la foc și punem pe foc mediu, amestecând continuu cu o spatulă până ajunge la consistența unui gem.
Mutăm jeleul într-un bol curat, punem o folie de plastic direct peste jeleu astfel încât să nu facă acea pieliță tare cât timp se răcește.
Lăsăm să se răcească complet.
(3) După ce blaturile s-au copt le lăsăm să se răcească complet. Dacă au făcut bombeu în timpul coacerii, nivelăm blaturile și tăiem acest bombeu cu un cuțit.
Când blatul și jeleu s-au răcit complet pregătim crema pe bază de Philadelphia.
Într-un bol încăpător punem toate ingredientele și cu ajutorul unui mixer amestecăm inițial la putere mică (până se omogenizează ingredientele astfel încât să nu stropim) și apoi la viteză mare până obținem o cremă consistentă și destul de fermă.
(4) Când avem toate componentele sunt gata montăm tortul:
Pe un suport de tort / platou punem baza tortului, și anume primul blat.
Peste primul blat punem un strat de cremă, cam aproximativ 2 linguri consistente.
Cu ajutorul unui poș realizam o bordură din cremă peste acest prim strat de cremă, care va ține jeleul să nu curgă în afara tortului. Aveți grijă ca bordura să nu fie foarte pe margine, de la greutatea tortului poate să se lase și să se deplaseze jeleul, cum se vede că mi s-a întâmplat și mie.
Jeleu de piersici se omogenizează cu o spatulă și se pune jumătate peste primul strat de cremă și se nivelează frumos.
Punem al doilea blat și repetăm pasul 3 & 4.
Punem deasupra ultimul blat, cu baza în sus astfel încât partea de sus să fie cât mai fermă.
Restul de cremă îl folosim pentru a îmbracă tortul deasupra și de jur împrejur.
Dăm tortul la frigider minim 2 ore înainte de ornarea finală.
(5) Pregătim crema pentru ornarea tortului.
Într-un bol încăpător punem toate ingredientele (în afară de colorant) și cu ajutorul unui mixer amestecăm inițial la putere mică (până se omogenizează ingredientele astfel încât să nu stropim) și apoi la viteză mare până obținem o cremă consistentă și destul de fermă.
Am împărțit această cremă în 3: prima am lăsat-o albă, iar pe celelalte două le-am colorat în nuanțe diferite de portocaliu-piersică (în funcție de cantitatea de colorant, obținem o nuanță mai deschisă sau mai aprinsă).
Am pus pe lateralele tortului cele 3 creme în 3 straturi separate, începând cu nuanța cea mai închisă din partea de jos, apoi cu ajutorul unei raclete am învârtit tortul pe un suport rotativ , nivelând astfel marginea tortului.
Am dat tortul la frigider încă 3-4 ore înainte de servire, sau de preferat peste noapte.
Păstrăm tortul la frigider, acoperit, până la 3-4 zile.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comments