Dragostea pentru Red Velvet a apărut cu ceva ani în urmă când studiind multe bloguri internaționale vedeam acest desert atât de frumos din prisma culorii lui. Îmi imaginam o textura ca de catifea exact așa cum îi spune și numele, o cremă fină care se topește în gură și un blat moale cu o textură ușor umedă care o acompaniază perfectă.
Târziu a apărut și la noi acest desert și la fel de târziu unul care să fie exact așa cum mi-l imaginam eu. În tot acest timp am studiat însă problema și am început să îl fac în propria bucătărie ajungând la rețeta de care sunt foarte încântată în prezent.
Rețeta este cât se poate de simplă și este unul dintre torturile mele preferate.
Rețetă
* pentru o tavă de 26-28
Ingrediente blat:
2 ouă medii (115-120g)
250g zahăr
300ml ulei
250ml lapte bătut / sana
350g făină 000
2 lingurițe extract vanilie
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 lingurița praf de copt
1 lingură oțet de mere
1/2 linguriță sare
colorant roșu
Ingrediente cremă:
500g Philadelphia
400g smântâna pentru frișcă
150g zahăr pudră
1 linguriță extract vanilie
Ingrediente jeleu zmeură:
200g zmeură
20g amidon
80g zahăr
80ml apă
Notă:
* Tortul din poză este făcut în tavă de 18cm si am înjumătățit cantitățile pentru toate ingredientele.
* Blatul se poate tăia și în 3 secțiuni mai subțiri și astfel tortul se poate face și clasic fără jeleu de zmeură și este la fel de delicios.
Pași de lucru:
(1) Ca prim pas, pregătim blatul pentru tort.
Într-un bol mai mic amestecăm toate ingredientele uscate: făina, praf de copt, bicarbonat de sodiu și sare.
Într-un bol încăpător amestecăm ouăle cu zahărul, până se omogenizează și compoziția devine albicioasă. Eu am folosit un tel, însă se poate folosi și mixerul doar în acest pas.
Peste mixul de ouă și zahăr punem esența de vanilie, uleiul, laptele bătut și oțetul și amestecăm cu telul strict pentru omogenizare.
Punem ingredientele uscate peste mixul de ingrediente lichide și omogenizăm cu telul. Vom obține un aluat ușor dens însă care curge de pe tel cu ușurință.
Ca ultim pas, adăugăm colorantul. Indiferent dacă aveți colorant gel sau pudră, nu adăugați tot colorantul o dată. Colorantul se adaugă puțin câte puțin până obținem culoarea dorită, în acest caz, un roșu frumos.
Turnăm aluatul în tava în care am pus hârtie de copt atât pe bază cât și pe laterale și dăm la cuptorul preîncălzit la 170C pentru 50 minute sau până trece testul cu scobitoarea.
După coacere lăsăm blatul să se răcească complet pe un grilaj metalic.
(2) Cât blatul stă la cuptor începem să pregătim jeleu de zmeură care trebuie să se răcească complet înainte de a fi adăugat în tort.
Punem toate ingredientele într-un vas rezistent la foc și punem pe foc mediu, amestecând continuu cu o spatulă până ajunge la consistența unui gem.
Mutăm jeleul într-un bol curat, punem o folie de plastic direct peste jeleu astfel încât să nu facă acea pieliță tare cât timp se răcește.
Lăsăm să se răcească complet.
(3) Când blatul și jeleu s-au răcit complet pregătim crema pe bază de Philadelphia.
Într-un bol încăpător punem toate ingredientele și cu ajutorul unui mixer amestecăm inițial la putere mică (până se omogenizează ingredientele astfel încât să nu stropim) și apoi la viteză mare până obținem o cremă consistentă și destul de fermă.
(4) Când avem toate componentele gata montăm tortul:
Nivelăm în primă fază blatul, tăind bombeul pe care îl face blatul în timpul coacerii. Acest capac îl rupem firimituri și îl păstrăm pentru ornarea tortului.
Tăiem blatul în 2 secțiuni egale.
Pe un suport de tort / platou punem baza tortului.
Peste primul blat punem un strat de cremă.
Cu ajutorul unui poș realizam o bordură din cremă peste acest prim strat de cremă, care va ține jeleul să nu curgă în afara tortului.
Jeleu de zmeură se omogenizează cu o spatulă și se pune peste primul strat de cremă și se nivelează frumos.
Punem celelalt blat.
Restul de cremă îl folosim pentru a îmbracă tortul deasupra și de jur împrejur.
Decorăm după preferințe tortul cu firimiturile rezultate din capac.
Notă:
* Dacă vă este greu să divizați crema, aceasta trebuie să fie 1/3 între blaturi, 1/3 deasupra tortului și 1/3 pentru a îmbracă tortul de jur împrejur.
* Similar dacă faceți tort clasic și tăiați blaturile în 3, între blaturi se pune 1/4 din cremă. * Puteti diviza crema și altfel, după preferințe, și dacă nu vă doriți un tort complet îmbrăcat în cremă puteți să îl faceți naked sau semi-naked.
Dăm tortul la frigider pentru 3-4 ore înainte de a fi servit.
Se poate păstra la frigider până la 3 zile. Recomand să țineți tortul într-un suport cu capac astfel încât să rămână moale și să nu se usuce în frigider.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comments